”På sikt är det fullständigt ohållbart”

SPORTBLADET

Landslagstjejerna får bara 200 kr - per dag

Foto: Jonte Karlsson.

LILLE. Sverige gör succé i basket-EM.

Trots framgången tjänar spelarna bara 200 kronor per dag under mäster­skapet.

– På sikt är det fullständigt ohållbart, säger landslagschefen Jonte Karlsson.

Sverige har, trots storförlusten mot Turkiet i går, ett jätteläge att nå kvartsfinal. Vid seger mot Slovakien i morgon är avancemanget klart. Men EM-succén är inget de svenska spelarna blir rika på. Ersättningen är inte mer än 200 kronor per dag.

– Det är någon form av godispeng. Men de spelar inte för pengarna, de spelar för att de är stolta. Det är aldrig någon som klagar om pengar, säger landslagschefen Jonte Karlsson.

Han anser dock ändå att den låga ersättningen är ett stort problem.

– Ibland kan du hamna i situationer med tjejer som inte har råd att spela i landslaget. Om de inte riktigt vet att det ska komma med är det en gamble att säga nej till jobb. På sikt är det fullständigt ohållbart och då säger jag inte att de ska ha 10 000 kronor om dagen, men en summa som täcker de kostnaderna som de har.

”En hederssak”

Elisabeth Engell, som spelar i Norrköping Dolphins, håller med.

– Jag har tänkt ganska mycket på det där. I mina ögon ligger problemen på en djupare nivå. Att ersättningen vi får genom klubbarna är för låg. Man ska inte bli rik på att spela med landslaget, det är fortfarande en hederssak. Men problemet är att vi svenska spelare tjänar för dåligt i ligan för att det ska gå runt, säger hon och fortsätter:

– Man ordnar det, annars skulle vi inte kunna vara här. Men dagsersättningen skulle kunna vara högre. Det är jättesorgligt om en spelare står med ett jobb i ena handen och en fifty-fifty-chans på landslaget i den andra och tvingas tacka nej. Det borde inte ens vara ett alternativ att pengar står emellan landslagsdeltagande.

Bonusen: En middag

Om man jämför Sverige med motståndarna i EM är skillnaderna stora.

– De har mycket större staber, de reser med egna plan och de har allt. Av de lagen som är här, undantaget Slovakien, är vi de som i särklass har det mest ekonomiskt spartanskt, säger Karlsson.

Spelarna kan heller inte räkna med någon bonus om de går riktigt långt i turneringen.

– Då bjuder jag på en middag kanske. Med den ekonomin som vi har har vi inte råd med extravaganser, säger Karlsson.