Berglund besegrade flera favoriter

Ösregn ställde till problem i Dakarrallyt, biltävlingen flaggades av

Thomas Berglund.
Thomas Berglund.

Efter åtta dagar kom den första svenska ljuspunkten.

Thomas Berglund var 18:e man i Dakarrallyt.

När det var dags för den åttonde etappen av de 14 i Dakarrallyt valde himlen över Argentina att öppna sig. Ett skyfall fördröjde starten för mc-förarna med en timme och delar av etappen ströks. Trots det blev det en mycket lyckad dag för fältets enda svenska deltagare Thomas Berglund. Mc-föraren, som hade problem med motorn under gårdagen och inte var bland de 40 första, körde fort och navigerade rätt, samtidigt som andra toppförare hade stora problem.

Han slutade på 18:e plats vilket gjorde att han avancerade till 49:e plats i sammandraget. Därmed slog han både gårdagens segrare Kurt Caselli, USA och den tidigare totalledaren Oliver Pain, Frankrike som nu rasade till plats fyra i sammandraget.

Joan Bort Barreda bästa mc-förare

Snabbast var spanjoren Joan Bort Barreda, före amerikanen Johnny Campbell. David Casteau, Frankrike, var sexa på etappen och gick sedan upp i ledningen av sammandraget.

– Tacka navigeringen för den här succén. Jag är enormt lycklig eftersom det var riktigt svårt att köra i toppen och samtidigt navigera. Jag lyckades hålla  mig lugn samtidigt som många andra körde i cirklat, säger Casteau.

För den fyrfaldiga mästaren Cyril Despres har Dakarrallyt utvecklats till en riktigt jobbig tävling. Han hade problem med växellådan på den sjunde etappen och tvingades dessutom byta motorn själv eftersom förarna inte hade tillgång till sina serviceteam mellan den sjunde och åttonde etappen. Detta har gett honom ett straff på 15 minuter och han var 59:a på dagens etapp, totalt ligger han på femte plats.

Vädret ställde till problem

När sedan bilarna var ute på banan så fortsatte det dåliga vädret och många hade enorma problem under de avslutande tre milen. Det gjorde att arrangören valde att flagga av etappen efter den andra kontrollpunkten (86 km). Snabbast dit var Guerlain Chicherit. Stephane Peterhansel, som leder tävlingen i sammandraget var femma på etappen.

- Vi gav verkligen allt. Vi har haft vår del av otur under de inledande etapperna så nu när vi startade tvåa så gav vi verkligen allt, säger fransmannen Chicherit.

- I morse sa jag till Jean-Pierre Garcin att han skulle spänna fast säkerhetsbältet för att vi skulle attackera och det känns jättebra att det lönade sig.

I morgon är det vilodag i Dakar, tävlingen fortsätter på måndag och avslutas nästa helg.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.