Engstrand petades ur ”Gomorron Sverige” i morse

avKalle Karlsson

SPORTBLADET

Tommy Engstrand, 71, fick hård kritik sedan han försvarat Bosse Hanssons uttalanden om ”svartingar i AIK”.

I morse petades han ur ”Gomorron Sverige”.

– Det fanns en risk att den historien skulle komma upp igen. Ämnet kändes så brännande hett och Tommy ville inte prata mer om det, säger projektledaren Ewa Lundin.

Stormen kring Bosse Hansson tog ny fart när vännen och kollegan Tommy Engstrand framträdde i Aktuellt. I en direktsänd debatt med Sportbladets Erik Niva försvarade han Hanssons ordval eftersom det enligt honom inte var lika rasistiskt på 1930- och 40-talet.

– Det är kanske så att många av oss inte tycker att det är så ofantligt märkvärdigt som det tycks vara idag, sa han.

Tommy Engstrand är sedan flera år en av de fasta medlemmarna i SVT:s Morgonsoffa där han diskuterar heta ämnen i idrottsvärlden. Till dagens sändning valde programledningen att plocka bort Engstrand.

– Det fanns en risk att den historien skulle komma upp igen och vi ville ha ryggen fri och kunna diskutera det. Jag pratade med Tommy i helgen och vi var helt överens om att det var bra att han avstod, säger projektledaren Ewa Lundin.

Kommer han att vara med i fortsättningen?

– Ja, han är med, men vad som händer framöver... Jag grunnar fortfarande på det. Det gäller inte bara Tommy utan alla våra medlemmar i sportpanelen. Vårt tänk går ut på att växla folk. I december ser vi över vilka som ska sitta där 2013. Jag ändrar inte fram till december om det inte dyker upp något.

Vad skulle det kunna vara?

– Ibland händer det saker. För två veckor sedan hade inte ni frågat om vem som ska vara med i sportpanelen.

Försvårar Tommy Engstrands framträdande i Aktuellt hans position i SVT:s Morgonsoffa?

– Det blev en diskussion om det. Jag tycker att det är svårt. Vi har ett uppdrag om att ha ett vidsträckt yttrandefrihet. Man ska inte drabbas av moralpanik. Han har inte sagt det i vårt program och bara för att man hamnar snett ska man inte kastas ut. Men vi har verkligen diskuterat det här på redaktionen. Självklart får man inte säga det som Bosse Hansson sa.

SE DEBATTEN I AKTUELLT MED TOMMY ENGSTRAND OCH ERIK NIVA HÄR.