VM-finalisten: Jag var hög varje dag

avDaniel Grefve

Publicerad:

Nu är han nära att vinna 57 miljoner kronor

Foto: AP
Den amerikanske guldgossen Greg Merson, 24

I oktober ska Greg Merson spela poker-VM:s finalbord.

Där har han chans att vinna närmare 57 miljoner kronor.

Det var det nog få som trodde för ett drygt år sedan, då han var fast i ett tungt drogberoende.
– Jag var hög varje dag under VM 2011, säger han.

Greg Merson är en av nio spelare som har kvalificerat sig till poker-VM:s finalbord som spelas i Las Vegas i oktober.

Ett imponerande åstadkommande. Framför allt om man vet 24-åringen har gått igenom de senaste åren.

Han berättar i en intervju med Card Player att blev drogberoende när han var 18 år. Ett år senare kom han ur det beroendet och sedan var ren i tre och ett halvt år.

”Stor besvikelse”

Men i februari 2011, i samband med att han var inne i en tung pokerperiod, återföll han i beroendet.

I samband med att han spelade en session på Bellagio i Las Vegas, med blinds på 200 och 500 dollar, var han hög på amfetamin och förlorade en stor summa.
– Det var en stor besvikelse. Det är en dröm för alla cash game-spelare att få en chans att spela i Bobby's Room och möta de bästa i världen. Jag kände att jag var redo för det skicklighetsmässigt, men samtidigt så tappade jag greppet om verkligheten, säger han enligt Card Player.

Knarkade varje dag under VM

Hans drogberoende fortsatte. Under VM 2011 missbrukade han amfetamin varje dag, men i slutet av året lyckades han komma ur beroendet, på ett hotellrum på Aria i just Las Vegas.
– Det var den värsta jävla veckan i mitt liv, säger Merson, och fortsätter:
– Christian (pokerproffset och Mersons vän Harder) såg mig knarka en gång under resan, och samtidigt så förlorade jag mycket pengar, så han skällde ut mig rejält. Allt är ganska dimmigt för mig eftersom jag var så trasig, men jag visste naturligtvis hur jag hade strulat till det.

– Jag var riktigt deprimerad. Och någon lampa tändes för mig.
Merson, som förutom amfetamin även har varit beroende av heroin och kokain, lämnade sedan inte hotellrummet på tre dagar, och berättar att den 10 december 2011 var den sista dagen som han tog droger.
– Även om jag tar hem VM i oktober så kommer jag inte ta en enda drink. Det viktigaste för mig är att hålla mig nykter, säger han.

Vann en turnering

Sedan Merson kom ur drogberoendet har det gått riktigt bra för honom. Under VM-veckorna i somras vann han pengar hela fyra gånger, och tog bland annat hem en sidoturnering vilket gav honom över 7,5 miljoner kronor.

VM:s finalbord spelas den 29 och 30 oktober.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Poker