Friidrott

20-åriga Lahti flyttar och får OS-tränare

Av: 

Frida Hogstrand

Sarah Lahti under Finnkampen 2013.

Foto: Bildbyrån

SPORTBLADET

En av Sveriges bästa långdistanslöperskor Sarah Lahti flyttar till Australien. På kuppen får hon stjärntränaren Nic Bideau.
– När den här chansen dök upp var det ingen större tvekan, säger Sarah Lahti till Helsingborgs Dagblad.

Sarah Lahti, 20, är ett utav Sveriges stora namn på den kvinnliga medel-och långdistansfronten, om det är en tjej du missat kan det bero på att hon bor i Holland.
SM-medaljer i alla möjliga färger och och en vinst i juniorloppet på fyra kilometer vid Europacupen för klubblag är några av hennes andra meriter. Inte sedan loppet sprangs för första gången har detta gjorts, och då har loppet arrangerats i hela 40 år. 20-åringen har sedan många år tillbaka även varit i toppen i sin åldersklass på både 1500- och 3000 meter.

Lovande säsong

Årets säsonger började lovande med ett nytt personligt rekord på 1 500 meter.
Efter det tog det stopp. Med mycket sjukdomar och skador blev träningsplaneringen inte alls som hon tänkt sig och hon missade de största tävlingarna för säsongen. Trots  skador har säsongen inte bara gett ris. Hässelbylöperskan har sedan några veckor tillbaka fått en ny tränare, skriver HD.
Och inte vem som helst: Nic Bideau.

"Gillade verkligen hans idéer"

Nic Bideau är australiensaren som tränat Australiens stora stjärna Cathy Freeman. Freeman tog OS-guld i Sydney på 400 meter. Bideau har även tränat Craig Mottram som tog VM- brons i Finland på 5000 meter och sin irländska fru Sonia O’Sullvian som är europeisk mästaren på både 3000, 5000 och 10 000 meter. Hon innehar även ett VM-guld på 5000 meter från 1995 och ett silver från Sydney 2000.

Denna man ska nu ta sig an svenska Sarah Lahti. Lahti hade innan bytet en holländsk tränare.
– Vi träffades i somras via kontakter vi har här nere i Holland, och vi gillar verkligen hans idéer. Nu har vi kört efter hans program ett tag och det känns redan som att vi är på rätt väg, säger 20-åringen till HD.

"Behövde en nytändning"

Träningen har gått så pass bra att Lahti och pojkvännen och träningskompisen Jesper van der Wielen valt att flytta till Bidraus hemland: Australien. Där stannar paret fram till sommaren tills det är dags för EM i Amsterdam, då styr planet ditåt.
– Vi kände att vi behövde en nytändning och när den här chansen dök upp var det ingen större tvekan. Vi flyttar den 26 december och det ska naturligtvis bli jättespännande, säger hon.
Till skillnad från förgående säsonger blir det längre träningspass än vad Lahti brukar göra. Hässelbylöparen kommer försätta springa terräng och ser nu fram emot årets terräng-EM 13 december där hon under tisdagen blev uttagen till.
– Jag kommer fortsätta att springa 1 500, men det är mer som tempoträning för de lite längre distanserna. Jag tror ju att jag kan bli som bäst på 5 000 och 10 000 meter, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Sarah Lahti