Svenskt guld i lag-VM i speedway

Av: Emelie Fredriksson, Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: VIASAT SPORT

En dansk kedja hoppade i det nästsista heatet. Niels-Kristian Iversen diskades i det sista.

Sverige höll nerverna i styr och är världsmästare i speedway.

– Jag har svårt att fatta det. Det kändes väldigt mörkt med två heat kvar, men Danmark hade problem med nerverna, säger Sveriges kapten Andreas Jonsson till Sportbladet.

ENKÄT MED FÖRARNA: De är bästa fansen i elitserien

Lag-VM i Vojens, Danmark, skulle ha avgjorts redan igår, men då ställde regnet till det och tävlingarna fick skjutas upp till i dag.

I finalen, där Danmark, Polen och Australien var med, så tog det svenska laget – med Andreas Jonsson, Antonio Lindbäck, Linus Sundström och Fredrik Lindgren – tidigt kommandot i kamp med hemmafavoriten Danmark.

Diskad i sista heatet

De två följdes åt hela vägen till slutet, men med två heat kvar såg det riktigt tufft ut för Sverige, som var fyra poäng efter.

Men i det näst sista heatet tog Fredrik Lindgren en viktig seger, samtidigt som kedjan hoppade på Kenneth Bjerres hoj.

Sverige fick då guldchans inför avgörandet där Andreas Jonsson behövde besegra Niels-Kristian Iversen.

Det blev enklare än väntat då dansken körde in i polske föraren Premyslaw Pawlicki och blev diskad. Jonsson kunde sedan föra Sverige till ett efterlängtat guld, det första sedan 2004.

– Det kändes väldigt mörkt med två heat kvar, och som att det skulle krävas något riktigt speciellt för att vi skulle klara det. Men Danmark hade problem med nerverna, som regerande mästare och med hemmaplan. Och när Fredrik vann sitt heat fick jag bara: 'nu har vi chansen!', säger Jonsson.

"Märklig nervpress"

Och den chansen tog han trots att pressen var stor inför omstarten i avgörande heatet där han behövde ta två poäng.

– Det var en riktigt märklig nervpress. Men det var ett högt adrenalinpåslag egentligen under hela tävlingen. Nu det känns bara väldigt häftigt att vi tog chansen, säger kaptenen som var med även vid de senaste VM-gulden 2003 och 2004.

– Jag har fortfarande svårt att fatta att vi tog guld idag så det går egentligen inte att säga vilket som betyder mest. Alla medaljer är riktigt härliga upplevelser.

– Men det här guldet var väldigt efterlängtat. Sverige är en stor speedwaynation och det är bra att vi visar att vi är med. När det går bra kommer självförtroendet och det är viktigt att få med sig, säger han.

Hur firar ni segern?

– Jag vet inte. Jag är fortfarande kvar på banan nu och fixar lite med cyklarna. Imorgon är det Elitserien i Gislaved som gäller så jag måste förbereda mig för det. Men om någon timme ska jag försöka få i mig lite mat. Det börjar suga i magen nu.

Antonio Lindbäck var också med senast Sverige blev världsmästare, 2004.

ENKÄT MED FÖRARNA: De är bästa fansen i elitserien

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN