”Du finns alltid i våra hjärtan”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Sebastian Vettel dedikerade segern till Jules Bianchi

1 av 11

Sebastian Vettel satsade allt i starten.

Han tog Ferraris första seger i Ungern på elva år och dedikerade segern till omkomne Jules Bianchi.

– Tack Jules. Du kommer alltid att finnas i våra hjärtan, säger tysken.

– Vi vet alla att du hade varit en del av Ferrari förr eller senare.

Ferraris Sebastian Vettel tog säsongens andra seger efter rörande scener inför loppet där F1-förarna hade en tyst minut för den omkomne föraren Jules Bianchi och efter ett mycket dramatiskt lopp.

Mercedes förare Lewis Hamilton hade pole position och startade Ungerns GP före teamkollegan Nico Rosberg, men båda silverpilarna missade starten. Istället var det Ferraris Sebastian Vettel som tog ledningen före sin teamkollega Kimi Räikkönen. Ferrari har gjort ett rejält uppsving i år jämfört med förra året och de båda röda bilarna styrde sedan racet fram till dess att säkerhetsbilen kom ut på banan på det 43:e varvet sedan Nico Hülkenbergs Force India havererat. Framvingen lossnade och tysken körde rakt fram i kurva ett och kraschade in i en däckstapel.

– Den säkerhetsbilen var inte alls nödvändig föross, men det gjorde loppet mer spännande, säger Vettel på prispallen efter loppet.

–  Det var väldigt viktigt för oss att ta starten, det var avgörande för oss i dag. Vi hade en bra bil, bra pace och det gjorde att vi kunde vinna trots att säkerhetsbilen komut på banan.

Hamilton straffades

När racet släpptes fritt efter det 49:e varvet kunde Rosberg köra om Räikkönen, som hade problem med KERS och saknade många hästkrafter. Bakom dem skadade Lewis Hamilton sin framvinge och drog på sig ett straff efter en fajt med Daniel Ricciardo, Red Bull, och den regerande mästaren föll också han ner i fältet.

I toppen fortsatte sedan fajten bakom Sebastian Vettel och på det 63:e varvet tog Daniel Ricciardo chansen att köra om Nico Rosberg som låg tvåa, men de Ricciardos framvinge skar in i Rosbergs däck. Red Bull gjorde ett snabbt depåstopp och Ricciardo kom ut på plats tre på banan, bakom segrande Sebastian Vettel, Ferrari och överraskningen Daniil Kvyat, även han Red Bull.

– Jag trodde att mitt lopp var över i den första kurvan, jag hade kontakt med en annan bil och jag hade svårt att hålla bilen på banan. Folk säger ofta att man inte ska ge upp, men fram till i dag så visste jag faktiskt inte vad det betyder. Nu vet jag det, säger Kvyat som tiog sin första pallplats i F1.

– Den här pallplatsen tillägnar jag Jules Bianchi och hans familj. Han var en härlig kille, en duktig förare och mina tankar är hos honom hela tiden.

Vettels andra seger

Detta var Vettels andra seger för året och Ferraris första seger i Ungern sedan 2004, då vann Michael Schumacher.

– Den här segern är för Jules, säger Vettel som aldrig tidigare har vunnit i Ungern.

– Det har varit en väldigt tuff vecka, den här segern är för honom och för alla medlemmar i ferrarifamiljen. Alla vet att han hade varit en del av den familjen förr eller senare.

Poäng för Ericsson

För Marcus Ericsson var det som väntat ett lopp längre ner i fältet, men när flera av förarna drabbades av diverse incidenter lyckades svensken köra lugnt och kontrollerat. Svensken slutade på plats tio och tog sin sjätte VM-poäng.

– Att ta en poäng på en bana som inte passar vår bil speciellt bra känns riktigt skönt, säger Marcus Ericsson.

– De var ingen perfekt start, utan jag förlorade en plats direkt, sedan gick det allt bättre ju längre loppet led. Teamet såg till att ta de rätta besluten vid rätt tillfällen och jag tycker att vi gjorde ett bra jobb. Jag är glad över att vi kunde ta en poäng till inför sommaruppehållet.

Nu väntar ett sommaruppehåll för F1, fabrikerna stängs under två veckor och säsongen startar om i Belgien den 23 augusti.

Publicerad: