Mejla

Mats Wennerholm

Virrigt, Modo

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Wennerholm: SHL:s sämst coachade lag måste vakna

7KT DÅLIGT  Modo inledde med att återigen släppa in två tidiga mål och förlorade till slut med 7–2 mot Linköping.
Foto: BILDBYRÅN
7KT DÅLIGT Modo inledde med att återigen släppa in två tidiga mål och förlorade till slut med 7–2 mot Linköping.

Modo storsatsade den här säsongen för att slippa hamna sist som i fjol.

Nu är man jumbo redan efter fyra omgångar.

Linköping krossade Modo med 7–2, men det kunde lika gärna blivit tvåsiffrigt.

Virrigare spel i egen zon får man leta efter.

Nej, det är dags att vakna nu, Modo. SHL har redan börjat. Tränaren Larry Huras måste ställa klockan på väckning inför matcherna framöver. Det är hans uppgift att väcka hela laget.

Nu har Modo legat under med 0–2 redan efter tre minuter i tre av de fyra matcher de spelat. När pucken släppts har spelarna stått som fågelholkar och tittat på.

I premiären borta mot Örebro var det 0–1 efter 53 sekunder och 0–2 efter 2.59.

Hemma mot Linköping var det något bättre. Då kom 0–1 efter 58 sekunder och 0–2 dröjde till 3.23.

Och i går mot samma Linköping kom 0–1 efter 1.05 och 0–2 exakt två minuter senare – med 3.05 på klockan.

Obegripligt att de jagat Huras

Jag satt bara och häpnade över att Modo gjorde samma sak igen. Har de inte lärt sig någonting?

Och den här gången stannade inte förnedringen vid det. Linköping fortsatte bara att ösa in mål mot ett viljelöst, virrigt och vanmäktigt Modo.

■ ■ ■

Är det redan dags att ringa Donald Brashear?

Nej, nu ska jag inte vara alltför elak. Men varningsklockorna ringer redan i Ö-vik, trots att klubben storsatsat inför den här säsongen.

Och att man jagat kanadensiske tränaren Larry Huras i flera år, framstår som obegripligt just nu. Modo känns som SHL:s sämst coachade lag och helt utan spelidé.

Allt går på en höft, ingenting stämmer.

■ ■ ■

Mina tankar gick tillbaka till 2007, då Modo tog SM-guld i samma arena där de blev förnedrade i går. Då hette den Cloetta Center, men motståndarna var de samma.

Då var Per Svartvadet den stora härföraren och lagkapten. Laget vimlade av Modo-profiler som Niklas Sundström, Tobias Enström, Mattias Timander, Hasse Jonsson och Andreas Salomonsson. För att nämna några. Spelare som alla var villiga att offra minst en hörntand för klubb­märket på bröstet.

I dag hittar jag ingen av den kalibern i Modo. De finns inte längre. De har inte funnits på länge. Modo har mestadels harvat på nedre halvan sedan det där guldet. De har tvingats kvala två gånger och senast i våras, då Vita Hästen blev räddningsplankan.

Det har vissnat i plantskolan och skördarna har slagit fel. Och Modo har blivit helt beroende av utländska importer. Det är inga dåliga namn de värvat inför de här säsongen. Och det största här i Sverige – backen Noah Welch – har inte börjat spela än.

Det finns hopp och jag har svårt att se att Modo inte ska ha lag som Rögle och Karlskrona bakom sig när säsongen är över. Men fortsätter de spela så här uselt så är till och med det hoppet borta.

■ ■ ■

Ska Linköping bli ett topplag i vinter? Jag tror det.

Jag har tippat dem trea i sluttabellen och 7–2 var väl en bekräftelse på den offensiva kraften. Linköping har en riktigt vass förstakedja i Niklas Persson, Broc Little och Nichlas Hardt. Och den andra med Rhett Rakhshani, Garrett Roe och Andrew Gordon kan bli lika bra. De gjorde nio poäng tillsammans mot Modo (2+7).

Solklart att Heshka ska stängas av

Och Gustav Forsling är på väg att växa ut till en av SHL:s bästa backar. Jag tror knappast Lin­köping kommer att sakna Magnus Johansson den här säsongen.

Det är lite Växjö över Linköping i vinter. En bra mix och ett bra betyg.

■ ■ ■

Det var en ny ful smäll och en ny hjärnskakning, när Nick Sörensen fick en axel i huvudet av Modos back Shaun Heshka.

Jag tycker det är en solklar avstängning, även om alla inte håller med. Det liknade väldigt mycket den då Modos Kyle Flanagan sänktes av Färjestads back Jesper Jensen förra året. Då friades Jensen.

Men ska disciplinnämnden visa att de tänker sätta ner foten den här säsongen måste de göra det nu. Annars kommer det bli fler spelare som får åka ambulans till sjukhus i vinter.

Av: Mats Wennerholm

Publicerad: