”Skrev att jag var en landsförrädare”

avMartin Tolén

Jörgen Brink talar ut om näthaten efter kollapsen 2003: ”Kallade mig patetisk”

1 av 2 | Foto: MATS STRAND
Jörgen Brink efter kollapsen i stafetten.

Det är kollapsen alla minns. Även Jörgen Brink.

Nu talar han ut om näthaten efter mardrömsstafetten 2003.

– Folk skrev att jag var en landsförrädare. Frågade hur jag kunde åka in i väggen. Kallade mig patetisk, säger Brink i podcasten Skipodd 157.

Jörgen Brink svarade för en av svensk skidhistorias största genomklappningar 2003 när han tappade en stor ledning i herrstafetten i Val di Fiemme.

Per Elofsson, Mathias Fredriksson och Anders Södergren hade kört Brink till en stor ledning inför sistasträckan, men Brink stumnade helt sista två kilometerna, tappade 20 sekunders ledning och tog ”bara” brons åt Sverige.

”Skrev att jag var landsförrädare”

Tio år senare, 2013, avslöjade Brink att det guldet rök all världens väg på grund av hjärtflimmer.

– Jag fick hjärtflimmer under stafetten. Det var tur att jag kom i mål överhuvudtaget, sa han till norska VG.

Nu, 13 år senare, pratar Brink även ut om näthaten som uppstod efter kollapsen.

– Folk skrev att jag var en landsförrädare. Frågade hur jag kunde åka in i väggen. Kallade mig patetisk, påstod att jag berövade Sverige på ett guld, säger Jörgen Brink i podden Skidpodd 157.

Han berättar även att han fick en hel del stöd av det svenska folket.

– Övervägande var positiva.

– Jag fick höra ganska mycket om det åren efter. Sedan har det blivit mindre och mindre. Men det dyker upp med jämna mellanrum, säger Brink.

”Var som en dimma”

Den i dag 41-årige Jörgen Brink har inte velat prata om kollapsen allt för ofta sedan den inträffade 2003, men gör ett undantag i podden där han intervjuas av landslagets videoanalytiker Lars Ljung och skidåkaren Robin Bryntesson.

– Det var riktigt jobbigt. Först att köra stafetten och sen möta hela pressen. Det var inte bara från Sverige, det blev en stor grej, alla var intresserade. Och man var ganska omtumlad själv. Jag kommer inte ihåg vad jag sa, det var som en dimma. Det var en mardröm och en hemsk upplevelse. Den önskar jag inte min värsta fiende.