Till attack mot F1: ”Är för lite risker”

Publicerad 2015-07-03

Niki Lauda missnöjd med sportens utveckling

Formel 1 har blivit för tråkigt.

Därför vill den flerfaldige mästaren öka riskerna.

– När jag kom till F1 sket jag på mig, säger Niki Lauda.

Följ ämnen
Formel 1

Mercedes dominerade F1 förra året och stallet gör det i år igen. Lewis Hamilton och Nico Rosberg har vunnit sju av säsongens åtta lopp, men inför Storbritanniens GP är stallets styrelseordförande kritisk.

– Det är för mycket kontroll, för många regler och det finns ingen karaktär, säger Niki Lauda till Bild och han anser att man inte bör ignorera de tekniska framsteg som gjort de senaste åren.

– Ingenjörerna och konstruktörerna måste få leva ut den kreativitet som de har.

Österrikaren som själv vunnit tre VM-titlar vill att bilarna ska bli mellan fem och sex sekunder snabbare per varv, att däcken ska bli bredare och bilen ska se coolare ut.

– Men det viktigaste är att det blir svårare att köra igen, säger han.

”Riskerna bör vara större”

– När jag gick från Formel 2 till Formel 1 sket jag på mig. Det måste vara män som kör, inga pojkspolingar som leker med knapparna på ratten. Bara de förare som verkligen behärskar konsten att köra racerbil, och då menar jag konsten att köra racerbil, ska kunna köra i F1.

Han menar att flera av de elektroniska hjälpmedlen måste bort och att förarna behöver ta större risker.

– Man kan inte vrida tillbaka klockan, men föraren måste själv ha ansvar för kopplingen. Då startar inte alla samtidigt, som nu när man trycker in en knapp. Den svåra gränsen och de stora riskerna har försvunnit, påtalar Niki Lauda.

– Det ska inte bli farligare, men riskerna bör vara större. Man ska inte minska på säkerheten, men när bilarna blir snabbare blir det mer spännande för både förare och publik.