Angelica Bengtsson

”Hade inga rutiner – och jag blev galen”

Av: 

Jonathan Berntsson

SPORTBLADET

Efter de tuffa åren - Angelica Bengtsson är tillbaka

En frustrerad Angelica Bengtsson.
En frustrerad Angelica Bengtsson.

Angelica Bengtsson hoppar högre än någonsin.

Men vägen tillbaka till rekordhöjderna har varit lång.

– Det sägs att den som sitter i fängelse måste ha rutiner och koll på tiden för att inte bli galen. Det hade inte jag. Så jag blev galen, säger hon.

Angelica Bengtsson är tillbaka på rekordhöjder– men vägen dit har varit tuff.

Angelica Bengtsson var supertalangen som krossade allt motstånd i ungdoms- och junioråren och toppade det med att slå juniorvärldsrekord med 4,63.

Men efter det har det varit en hel del motgångar.

Någon medalj i ett seniormästerskap har det inte blivit och hoppet i Globen har stått sig som hennes bästa. Fram till nu.

I slutet av januari slog Angelica Bengtsson, nu 21 år, äntligen till igen.

4,68 i årsdebuten. Tredje bäst i världen i år.

– Det var viktigt. Jag har inte många tävlingar nu inomhus och det är skönt att inte behöva stressa inför inomhus-EM, utan känna att jag ligger på medaljnivå, säger hon.

Du klarade 4,62 i fjol. Skönt att slå ditt tidigare rekord nu?

– Det är fantastiskt skönt och jag mår jättebra. Alltså, jag har mått jättebra hela tiden. Men jag har insett att jag mår bättre nu än förut.

"Kändes som sommarlov hela tiden"

Det är mycket som har hänt de senaste åren.

Strul med tränare som hon bytt flera gånger, strul med skador som hon inte blivit kvitt och till en början strul med tillvaron i Frankrike, dit hon flyttade hösten 2012.

– Då var det bara idrotten som fanns. Jag gick till träningen för att det var någonting jag skulle göra och inte för att det var roligt. Nu studerar jag, har rutiner och går till träningen för att det känns spännande.

Har du grubblat mycket?

– Ja, det kan jag säga att jag gjort. Någonting som jag grubblat över är att de som sitter i fängelse brukar säga att man måste ha rutiner och koll på tiden för att inte bli galen. Jag hade inte det och då blev jag galen.

Hur då?

– Det var som att det var sommarlov hela tiden. Jag visste inte ens vad det var för sorts träning nästa dag, utan tog det som det kom och gick och lade mig när jag gick och lade mig. Alla hjärtans dag förra året flyttade jag till Paris med min pojkvän. Hans familj har blivit som min och allt har blivit strukturerat och bra. Då känner jag mig bra.

Blickar mot OS

I utomhus-EM i fjol slutade Angelica Bengtsson femma.

Målet är alltså högre ställt än så i inomhus-EM i Prag.

– Efter ute-EM sa jag direkt att jag skulle ta medalj inomhus. Med 4,68 kan jag komma riktigt långt.

Efter EM, vad är det som gäller då?

– Inomhussäsongen känns lovande, sedan är det ju ute-VM till sommaren. Jag vet inte, det är kanske lite hög nivå redan. Nästa år är det OS och då tänker jag göra bra ifrån mig, så jag får gå in för det här VM:et också. Jag bara kämpar på och försöker förbättra mig.

Och nu är det kul att vara Angelica Bengtsson?

–Ja. Det är faktiskt härligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Angelica Bengtsson

Friidrott

Frankrike