Vill dela upp OS – för kvinnor & män

Publicerad:

SPORTBLADET

Vill ansöka om att arrangera i två olika länder

1 av 3
Sarah Attar tävlade för Saudiarabien under OS i London 2012.

Saudiarabiska kvinnor är i stor utsträckning inte tillåtna att idrotta eller besöka idrottsevenemang.

Nu vill landet söka OS – men flytta alla kvinnliga grenar till Bahrain.

– Det är möjligt genom IOK:s nya reform, säger Prince Fahad bin Jalawi Al Saud, rådgivare till presidenten för Saudiarabiens olympiska kommitté.

Saudiarabiska kvinnor har ingen idrottsundervisning i de offentliga skolorna och får inte heller besöka offentliga idrottsevenemang. Religiösa präster, med stort inflytande i landet, menar enligt AP att sådana ”utsvävningar” inte är passande. Förra året fängslades också en saudisk kvinna efter att hon smugit in på en fotbollsmatch.

”Idrottskläder är inte tillåtet”

Nu vill samma land arrangera OS – men bara de manliga grenarna. Prince Fahad bin Jalawi Al Saud, rådgivare till presidenten för Saudiarabiens olympiska kommitté, berättar i en intervju med franska Francs Jeux om möjligheten att samordna arrangemanget med Bahrain.

– Vårt samhälle är väldigt konservativt. Det är svårt just nu att acceptera att kvinnor tävlar i idrott, speciellt i simning. Att bära idrottskläder offentligt är inte riktigt tillåtet. Av de kulturella skälen är det svårt att ansöka om stora idrottsevenemang, säger rådgivaren till Francs Jeux enligt AP och fortsätter:

– Vi kan samordna det med Bahrain. Vi har alltid haft ett samarbete med det landet. Sedan IOK röstade igenom reformen inför OS 2020 (som hålls i Japan) så är det möjligt med en gemensam ansökan. Bahrain får kvinnornas grenar och vi håller i männens.

IOK avfärdar hela idén

Prince Fahad bin Jalawi Al Saud påpekar att den nya reformen som IOK röstat igenom öppnar för att OS delas upp i flera länder eller städer men endast i ”exceptionella fall”. Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach menar dock för AP att Saudiarabiens religiösa lagar inte är ett sådant ”exceptionellt fall”.

– En kommitté mot diskriminering kommer vara obligatoriskt för alla länder som hoppas kunna ansöka om att få arrangera OS i framtiden. Det skrevs väldigt tydligt in i den nya reformen och kommer även finnas med på det bindande avtalet med värdstaden. Om det inte uppfylls kommer ansökan inte antas. Länder som Saudiarabien måste verkligen jobba för att tillåta kvinnor att delta fritt, säger Bach.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN