Sjöström håller andan inför EM

Foto: Sarah Sjöström.
SPORTBLADET

Hon slog världsrekord på SM och har gjort en kanonsäsong så här långt.

Nu är målen höga inför EM. Vägen dit för simstjärnan Sarah Sjöström – att hålla andan.

– Man får stänga av känslan att man måste andas, men det är skitsvårt, säger hon.

På fredagen åkte Sjöström och simlandslaget till Berlin där tävlingarna börjar på måndag. Sjöström ställer upp i fyra individuella grenar och har guldchans i alla.

Dessutom är hon med i tre lagkapper där Sverige är med i medaljjakten.

En jackpot skulle innebära sju medaljer runt halsen.

Då gäller det att hålla andan. Det är i alla fall nyckeln på sprintdistanserna 50 meter fritt och 50 meter fjäril.

Svartnade för ögonen

En utmaning hon tagit sig an i år.

– Jag har klarat det enstaka gånger. På 50 meter frisim har jag klarat det i alla lopp sedan i april. Jag har tvingat mig själv att bara hålla ner huvudet och efter hand har jag blivit bättre på det. Sedan lyckades jag med det på 50 meter fjäril på SM för första gången. Så det har blivit en grej eftersom det har gått så mycket snabbare, säger hon.

TT: Är det inte svårt när du samtidigt tar ut dig till max?

– På världsrekordloppet (50 meter fjäril) så började det svartna för ögonen när det var fyra armtag kvar. Det är så tufft och man vill verkligen andas, men man får bara försöka tänka att man kanske får en kallsup om man gör det, eller att man tappar för mycket tid, säger hon.

Effekten när hon klarat det: en världsrekordkross på 50 meter fjäril på SM i Borås som fick många att tappa andan. Dessutom svenskt rekord på 50 meter fritt där hon är tvåa i världen i år.

Rolig comeback

I EM blir utmaningen ännu större på 50 meter fjäril. Finalloppet på tisdag kväll avgörs nämligen bara tio minuter efter semifinalen på 100 meter fritt.

– Lyckas jag hålla andan då så är det riktigt bra. Är jag i riktigt bra form så klarar jag det utan problem, annars får man tänka om lite.

Den unga veteranen fyller 21 år på söndag och tog sitt första EM-guld redan för sex år sedan. I fjol tog hon VM-guld på favoritdistansen 100 meter fjäril och silver på 100 meter fritt. På bägge de distanserna är hon världsetta i år.

– Målet är att jag ska simma snabbare än jag någonsin gjort och det är en ganska hög målsättning med tanke på vilka tider jag gjort den här säsongen.

På 50-metersdistanserna kan det bli dueller mot Therese Alshammar som gör comeback efter mammaledigheten.

– Det är jätteroligt att hon vågar komma tillbaka. Hon tycker att det är så himla kul och det ser man på henne.

TT: Har hon någon chans mot dig?

– Jag har ingen aning, men jag hoppas simma snabbare än någonsin så då blir det tufft för alla.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning