”Får gåshud bara jag tänker på det”

SPORTBLADET

Stor intervju med Martin Jacobson – 27-årige mångmiljonären som kan skriva pokerhistoria

27-årige Martin Jacobson från Stockholm har redan skrivit pokerhistoria då han som förste svensk blev klar för ”November Nine”, VM-finalen i poker, tidigare i somras.

Nu är det knappt tre månader kvar till Martins viktigaste pokerdag i livet.

För Sportbladet Poker berättar han exklusivt om varför han valde bort yrket som kock, hur han laddade upp för att ta sig till final, bedömer sina vinstchanser och tankarna kring att ha chans på världsmästartiteln.

– Det vore helt oslagbart. Jag får gåshud bara av att tänka på det.

Från början var det 6 863 spelare (!) med i World Series of Poker Main Event – poker-VM.

Efter åtta långa dagars spelande i Las Vegas återstår endast nio spelare med chansen att ta hem den oerhört åtråvärda titeln som världsmästare i poker och kamma hem det hisnande förstapriset på tio miljoner dollar, eller 67 miljoner kronor.

Svenske Martin Jacobson, 27, är en av dem och han är redan garanterad 730 000 dollar, eller knappt fem miljoner kronor.

En av landets bästa i flera år

Martin ledde superturneringen länge och hans framgångar lät inte bara höras i poker-sfären utan gav eko i hela Sverige. Fem svenskar har spelat finalbord i poker-VM tidigare, men inte med upplägget som råder nu, att man spelar till nio spelare återstår – bryter spelet mitt i sommaren – och återupptar det månader senare, i november.

Därav namnet ”November Nine”.

Nu har alltså 27-åringen från Lidingö chansen att som första svensk ta hem VM-titeln och Sportbladet Poker tog pulsen på succésvensken, som varit en av landets framgångsrikaste pokerspelare i flera år, några månader innan hans största- och mest betydelsefulla pokerdag i livet.

Vem är han?

Hur började han spela poker?

Varför slutade han yrket som kock och satsade på kortspel?

Här nedan får du svar på ovanstående frågor, och mycket mer...

”Skicklighet och tur”

Till att börja med, vem är du för de som inte känner till dig?

– Jag är 27 år och har spelat poker professionellt sedan 2008. Är uppvuxen på Lidingö i Stockholm men flyttade för tre år sedan till London där jag spenderar mestadels av min tid när jag inte är ute och reser runt på live pokertouren, säger Martin Jacobson till Sportbladet Poker.

Hur började du med poker?

– Mitt poker intresse utvecklades i samband med pokerboomen under åren 2004-2007. Det hela startade med att Chris Moneymaker, en pokeramatör, vann WSOP Main event för 2,5 miljoner dollar efter att ha vunnit en plats till turneringen för 30 dollar genom en kvalturnering på nätet. Han blev genast en frontfigur och någon som många hobbyspelare, som jag själv, kunde associera till. Jag följde en del av de större turneringarnas tv-sändningar och kommer ihåg att jag tidigt blev fascinerad av hur komplext spelet verkade med kombinationen av skicklighet och tur. Snart hade jag införskaffat en hel del böcker, pokermarker och öppnat konton på diverse onlinepokersiter.

”Glad att jag földe min intuition”

Jacobson är utbildad kock, och erbjöds drömjobbet på en Michelin-krog i Barcelona, men slutade ändå som professionell kortspelare.

Hur kom det sig?

– Att livnära mig på poker var aldrig något jag planerade eller ens drömde om. Efter studenten, följt av ett år i lumpen, så jobbade jag på diverse restauranger i Stockholm innan jag bestämde mig för att söka mig utomlands för att ta nästa steg i kock-karriären. Jag fick, via en kollega, ett jobberbjudande på en av Michelin-krogarna i Barcelona, men efter att jag sa upp mig så rann det ut i sanden. Under processen tillbringade jag mer tid på pokern och efter lite framgångar på nätet så vann jag en kvalturnering till EPT Budapest hösten 2008. Det var min tredje liveturnering och jag slutade trea och fick 200 000 euro (drygt 1,8 miljoner kronor). I och med framgångarna online och nu även på live-touren så blev det naturliga valet att fortsätta ge pokern en chans, vetandes att jag alltid hade kockyrket att falla tillbaka på. Nu sex år senare är jag glad att jag följde min intuition.

Vad är dina styrkor, respektive svagheter, i ditt pokerspelande?

– Att stänga av min emotionella sida när jag spelar. Poker är ett väldigt känsloladdat spel men samtidigt är det viktigt att ta kontroll över sina känslor när det handlar om att fatta viktiga beslut som baserar sig på matematik och psykologi. En annan av mina styrkor är att jag alltid försöker vinna maximalt med potter och även maximera värdet på pott storleken. Det kan ibland leda till en av mina svagheter, att jag vill vinna lite för mycket ibland men det är något som jag genom åren blivit bättre på att kontrollera.

”Håller på att lägga upp en plan”

Hur förberedde du dig inför avresan till Las Vegas i somras?

– Jag hade varit i Vegas i sju veckor och spelat runt 30 av de preliminära WSOP-turneringarna som leder upp till Main Event. Dagen innan så gjorde jag en hike vid klipporna i Red Rock. Det är alltid skönt att komma bort från stan ett tag och få energi och lugn av naturen.

Vad är hemligheten till att det gick så bra i WSOP Main Event? Något speciellt ”knep” du använde dig av?

– Jag tror att det handlar mycket om erfarenhet och rutin. Main Event är årets mest psykiskt samt fysiskt krävande turnering i och med att den utspelar sig under så lång tid. Samtidigt är det mycket som står på spel så det gäller att behålla fokus och inte tillåta sig att bli påverkad av allt som händer runtomkring i form av medier och annat. I och med att jag varit i liknande situationer tidigare så tror jag det underlättar när det gäller att fokusera på spelet.

Du hade ledningen länge, hur gick dina tankar då?

– Att behålla lugnet och inte försöka tvinga fram några situationer. När man inser att man har mer marker än någon annan i turneringen är det lätt hänt att man får hybris och börjar spela fler potter än vad som kan anses som befogat. Igen så tror jag att rutinen av att ha lett stora live-turneringar tidigare var av stor betydelse.

Du är klar, som första svensk för ”November Nine”, hur kommer du att ladda inför finalen?

– Det blir en blandning. Först och främst ska jag spendera lite tid hemma och ladda om batterierna inför EPT Barcelona som går i mitten på augusti. Därefter blir det eventuellt lite semester innan EPT London på hemmaplan i oktober. Jag kommer självklart även att använda tiden till att förbereda mig inför finalen och håller just nu på att lägga upp en plan på hur jag ska gå tillväga. Oavsett så kommer jag fortsätta hålla mig i god form både mentalt och fysiskt så jag är redo när november äntligen kommer.

”Jag gillar mina chanser”

Hur kommenterar du finalbordet? Vem är värste motståndare? Hur ser du på din chans att besegra de åtta spelarna som du ska spela mot där?

– Det är en intressant blandning av nationaliteter. Få verkar ha speciellt mycket erfarenhet av No Limit Holdem-turneringar vilket borde ge mig ett bra övertag. Om jag får en bra start så gillar jag mina chanser.

Hur ser du på upplägget att finalen dröjer några månader? Hade du hellre spelat den på en gång?

– Det är lite bitterljuvt. Med tanke på att jag är den spelare med mest erfarenhet så hade det helt klart varit till min fördel att spela finalen dagen därpå. Nu får alla fyra månader på sig att utveckla sig som spelare och förbereda sig. Många kommer ta hjälp av coacher och analysera mitt spel bland annat.

– Samtidigt är det skönt med ett break så att jag själv kan komma bättre förberedd och framförallt helt utvilad inför den viktigaste speldagen i min karriär. Efter att ha spelat samma turnering 12-14 timmar per dag i en vecka i streck så var man ganska slutkörd när vi var klara för finalbordet.

Det är väldigt mycket pengar inblandat, du är redan garanterad en stor summa, vad ska du göra med vinstpengarna?

– Det är inget som jag reflekterar över i dagsläget. Det är otroligt få som når en sån här position att bli världsmästare i poker och jag inser att min chans är här nu så jag ägnar allt fokus åt hur jag kan förbereda mig på bästa sätt för att vinna.

Hur tror du det skulle kännas att vinna VM?

– Det vore helt oslagbart. Jag får gåshud bara av att tänka på det.

Här nedan ser du hur finalbordet spelas – Martin Jacobson kommer gå in i superfinalen på åttonde plats, av nio startande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker