Henrik Stenson ett slag från ledning

Foto: Reuters
Henrik Stenson på 14:e hålet.
SPORTBLADET

Nu får golfvärlden se upp.

När Henrik Stenson är på det här humöret blir han riktigt farlig.

Tack vare en 66-rond är han ett slag från ledningen efter första dagens spel av PGA-mästerskapen.

En golftävling pågår – som bekant – i fyra dagar, men en jakt på en titel i en majortävling har hållit på betydligt längre än så.

Och ska man vinna den där stortävlingen gäller det att ha en het putter, att inte straffas så mycket för sina misstag och vara väldigt exakt med sina järnslag.

Allt det där bemästrade Stenson på torsdagen.

Äntligen, får man nog säga.

Tränat puttar

– Jag är nöjd med allt. Jag spelade strategiskt smart, jag rullade i några sköna birdies, räddade mig ur trubbel när jag skulle göra det, och det här var nog den bästa runda på green jag gjort på hela säsongen, säger han.

Efter det hektiska programmet sedan i höstas tog han en vecka ledigt efter British Open och tränade puttning ner på detaljnivå med en "puttdoktor".

Det har redan gett resultat.

– Vi har styrt upp tekniken lite, och jobbade en hel del i måndags. Har du jobbigt med puttar från två meter blir man ju alltid lite osäker vid inspelen, man vet ju att tre meter inte är nära nog. Nu kändes det som att jag hade en bra chans att sätta dem om jag var inom fem meter, och det betyder mycket.

"Räddade mig"

Spelet var inte helt fritt från fläckar.

Men att komma billigt undan när man tabbar sig brukar ju vara den "gamla" Stensons styrka.

– Jag räddade mig många gånger. Missade åtta greener, och alla gånger gjorde jag en "up and down" (fick in bollen i hål på två slag, trots det svåra läget) och den enda plumpen kom väl på 15:e när jag slog ner i bäcken, men samtidigt så räddade jag en bogey där med mitt nästa slag. Nä, jag är helnöjd med den här dagen.

Men det kändes ändå som att du inte fick i allt, du hade några birdieputtar som inte slank i?

– Ja, det fanns ett par slag till där ute. Men man ska inte vara gniden, jag fick lite gratis också. Hade jag haft medelbra puttning hade jag slutat på ett–två slag under par i dag, nu blev det fem. Men det är långt kvar, man vinner ingen tävling på en torsdag.

Lee Westwood, Kevin Chappell och Ryan Palmer delar ledningen – ett slag för Stenson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf