Flinck: Utan Kim vinner vi inte en åttondel mot någon

Publicerad 2015-01-23

DOHA. Vi fick två drömmar på en och samma gång.

En sanndröm och en mardröm.

Sportbladets Johan Flinck – på plats i Doha.

Vi börjar med det roliga:

Underläge 18–23 blev 25–25 sista kvarten mot Egypten

Det kunde inte bli mycket bättre.

Har undertecknad blivit rent puckad?

Nej, häng med nu och välj mellan de här två alternativen:

1. En fjärde svensk utklassningsseger i VM, säg med sju-åtta mål, mot Egypten som betyder att man är minst grupptvåa. Därefter en väntad, klar förlust mot storfavoriterna Frank­rike i sista gruppspelsmatchen inför vinna-eller-försvinna-matcherna.

2. Efter tre raka utklassningssegrar får Sverige en tuff batalj där man får kämpa sig tillbaka, smått heroiskt vända ett femmålsunderläge till oavgjort och lämna matchen med en positiv känsla och lika fullt vara minst grupptvåa. Därefter en väntad, klar förlust mot stor­favoriterna Frankrike i sista gruppspels­matchen inför vinna-eller-försvinna-matcherna.

Jag vet i alla fall vad jag på förhand hade valt alla dagar i veckan.

Ett helt perfekt scenario hade förstås varit att Viktor Östlund, eller Fredrik Petersen på det sista frikastet, hade fått dit bollen där i slutet så Sverige hade fått med sig båda poängen.

Men det är i princip av akademisk betydelse då det inte ens för kampen om gruppsegern spelade någon roll med en eller två poäng mot Egypten. Oavgjort mot Frankrike räcker ändå till svensk gruppseger tack vare den fina målskillnaden.

Vill undvika Danmark

Ska vi titta ett steg längre fram? (Tänk vad vi får spekulera fast det inte är någon mellanrunda med poäng som ska tas med.)

Ja, det gör vi och konstaterar att en gruppseger kan vara alldeles, alldeles underbar om Argentina tar poäng mot Ryssland på lördag och kniper fjärde­platsen i grupp D så att vi därmed får sydamerikanerna.

Danmark och Polen gör upp om andra- och tredjeplatsen sins­emellan samtidigt som Sverige möter Frankrike. Så grupp­segern säkrar också att vi slipper Danmark i åttondelen, för det är trots allt laget jag helst inte vill ha där.

Men skulle man vinna gruppen och få Ryssland så känns det knappast mycket bättre än att sluta tvåa och få Polen, vilket egentligen är det allra troligaste scenariot.

Sedan kan vi lägga ner alla de här spekulationerna om Kim Andersson gjort sitt i VM.

Då kan jag inte se Sverige vinna en åttondelsfinal mot något av de här lagen. Jag hoppas att en del av Anderssons betydelse för det här laget framgick häromdagen när vi utsåg honom till MVP:ernas MVP i VM.

Om det inte stod klart då kan vi ta ett annat exempel nu: Kim är helt enkelt en av två, kanske tre, spelare i det här laget som absolut inte får gå sönder.

Den andre är Tobias Karlsson. Den tredje skulle vara någon av målvakterna. För även om det finns en fin ersättare i Mikael Appelgren så är det tufft att komma in som målvakt i det här läget.

Täta matcher

Beskedet om Kim lär dröja för jag tror att de kommer gå ”all in” på att få honom spelklar till åttondelsfinalen. Att chansa med honom i en match mot Frankrike som inte gäller mer än vad jag nämnt här ovan vore nästan van­sinnigt, särskilt när det är just det täta matchandet som är en stor del av problemet.

Så vi får innerligt hoppas att Andersson inte gjort sin sista landskamp. För tvingas han lämna VM nu tror jag aldrig att han orkar, vill eller vågar göra en sådan här satsning igen till ett mästerskap.

Sedan är ju frågan i vilket skick han och axeln kommer att vara i även om han kan ”spela”.

Bristerna i Sveriges uppställda anfallsspel avslöjades för första gången på allvar i VM i går.

Det hjälptes förstås inte upp av att Kim Andersson antingen inte kunde skjuta eller ens vara på plan.

Saknar nyckeltrio

Visst lyckades Sverige vända matchen utan Andersson på plan men det var i ett annat läge än det är att kliva in mot ett Polen eller Ryssland utan Andersson från start.

Skulle det tvingas bli så kan jag inte låta bli att tycka lite synd om våra förbundskaptener och det här laget.

Då står man i en VM-åttondelsfinal utan landets tre bästa niometers­spelare: Andersson, Kim Ekdahl Du Rietz och Jim Gottfridsson.

Följ ämnen i artikeln