Alfelt: Spelade en match för mycket för MFF

1 av 6 | Foto: Malmö FF:s fruktade anfallsduo Lasse Larsson och Mats Magnusson.
SPORTBLADET

Malmö FF:s förre skyttekung Lasse Larsson är död.

En naturlig målskytt som spelade en match för mycket för MFF.

Lasse hade 1984 sålts till italienska Atalanta men spelade Malmös resterande tre matcher som var kvar på vårsäsongen innan han skulle flytta. I sista matchen, mot Örgryte, drog Lasse på sig en ledbandsskada i knäet och kom till Italien på kryckor.

– Det var korkat av mig att spela de sista matcherna men jag försökte också komma tillbaka för snabbt efter skadan, konstaterade Lasse efter proffskarriären som inte blev vad han hade hoppats på.

Just före italienska ligastarten slog han upp skadan i en match mot Juventus och sen kunde han aldrig ta en ordinarie plats i Atalantas lag. Det blev bara fyra matcher i italienska ligan innan Lasse vände hem till Sverige igen.

Hemma blev han med sin snabbhet och förmåga att dyka upp på rätt plats inne i straffområdet en av stjärnorna i Roy Hodgsons lag som vann allsvenska serien fem år i rad.

Positiv glad kille

Lasse Larsson vann allsvenska skytteligan 1987 på 19 mål. På 255 matcher för MFF gjorde han 164 mål. Till en del på grund av skador blev det bara nio landskamper och ett landskampsmål.

Lasse var en positiv glad kille som hyste en brinnande kärlek till fotbollen. Han var lätt att få kontakt med och alltid rolig att umgås med. Som fotbollsspelare var hans medfödda snabbhet hans styrka, trots att många, bland annat friidrottstränare, klagade på hans oskolade löpsteg. Det behövde Lasse inte bry sig om när han tillsammans med bland annat Mats ”Masse” Magnusson bildade allsvenskans då farligaste anfallspar.

Lasse avslutade sin elitkarriär som spelare i Trelleborgs FF men det blev bara två matcher på två säsonger. I stället blev han först tränare i Tomelilla innan han återkom till Malmö FF som hjälptränare till Frans Thijssen då Malmö spelade en attraktiv bollhållande anfallsfotboll.

Hade Springsteen som idol

När Thijssen lämnat Malmö blev Lasse Larsson ungdomstränare samt även sportchef i Trelleborgs FF. Vid sin död var Lasse Larsson aktiv som ungdomstränare i sin moderklubb IFK Trelleborg.

”Let your mind rest easy

Sleep well my friend

It’s only our bodies that betray us in the end”, sjunger Bruce Springsteen i We are alive. Springsteen som var Lasse Larssons store musikaliska idol. Lasse kunde allt om honom och hann se Bruce på många konserter runt om i Europa.

Lasse Larsson blev bara 52 år. Han dog efter en kort tids sjukdom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF

Fotboll