Alpina VM 2015

”Är värdelöst på hög nivå”

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

Byggmark kritisk mot obefintliga bonusarna

Jens Byggmark är besviken.
Jens Byggmark är besviken.

För längd­åkarna väntar pengaregn vid medalj.

Men för Sveriges alpina landslag är VM-bonusen noll.

– Det är värdelöst, det är värdelöst på hög nivå, säger Jens Byggmark.

Flera andra nationer ger sina åkare bonusar om de tar medalj i VM och för de svenska längdåkarna väntar extra klirr i kassan om de står på pallen i Falun om två veckor. Vid ett guld får Charlotte Kalla till exempel 200 000 kronor.

Men för Sveriges alpina landslag finns ingen medaljbonus.

– Det går inte, vi har ingen möjlighet till det. Då skulle vi få dra in på träningsresurserna. Det är pest eller kolera och det är åkarna som drabbas oavsett, säger sportchefen Anders Sundqvist.

”Får ingen lön heller”

Förbundets budget kapades för två år sedan vilket har satt tydliga spår hos landslaget. Jens Byggmark är kritisk till att åkarna inte kan räkna med något stöd från förbundet.

– Vi får ingen lön heller. Det är värdelöst, det är värdelöst på hög nivå. Det borde finnas en bonus i alla fall när du gör ett bra jobb så att verksamheten går runt, det tycker jag verkligen, säger han.

Längdåkarna får ett åkarstöd på 120 000 kronor per säsong. Inför den här säsongen höjdes det med 50 000 efter diskussioner mellan förbund och åkare.

Men i det alpina landslaget förs ingen diskussion.

– Den är stendöd. Det har varit mycket diskussion, speciellt när vi blev av med grundlönen, men inte nu. Jag känner fortfarande att jag klarar mig, men det är många andra som inte vet hur de ska betala hyran, säger Byggmark.

”Medaljen betyder mer”

Mattias Hargin skulle gärna se att svenskarna fick en bonus om de tog medalj, även om äran väger tyngre.

– Vi får inte ett öre från förbundet. Det hade varit kul att få pengar, men själva medaljen betyder mycket mer än pengar. Man får ju lite från sponsorer så i slutändan blir det rätt bra, men det är väl inte det som driver mest, säger han.

Kalla och Pietilä-Holmner.

Så skiljer det sig mellan landslagen

✓ Längdlandslaget:

VM-guld: 200 000 kronor

VM-silver: 60 000 kronor

VM-brons: 30 000 kronor

Grundlön: 120 000 kronor

✓ Alpint:

VM-guld: 0 kronor

VM-silver: 0 kronor

VM-brons: 0 kronor

Grundlön: 0 kronor

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpina VM 2015

Jens Byggmark

Alpint