Emma Johansson tia i Vårgårda

Foto: Emma Johansson.
SPORTBLADET

Emma Johansson får vänta på sin första världscupseger i Vårgårda.

Utan hjälpryttare i täten hade den svenska cykelstjärnan ingen chans mot slutet av årets lopp, där nederländskan Chantal Blaak var starkast av alla.

Det spelar ingen roll om du heter Marianne Vos eller Emma Johansson – cykel är en lagsport. Och i Vårgårda ställde en lagmiss till det en aning för svenskan.

– Det är klart att det är surt att vi missade den utbrytningen som var med de åtta. Hade vi haft en där hade vi kunnat slappna av på ett helt annat sätt och varit starka på slutet, säger en grusig Emma Johansson medan regnet på nytt börjar falla över henne efter det 132 kilometer långa loppet.

– Jag har grus överallt. Jag ser nästan ingenting. Det har varit en tuff dag. En blöt dag.

"Tuff tävling"

Det var blåsigt. Det var kallt. Det var regnigt. Inget som brukar störa Emma Johansson, som gillar tuffa förhållanden, men hon tror att vädret påverkade loppet på den tekniska men vanligtvis inte alltför tuffa banan runt Vårgårda.

– Det blev en tuff tävling. Jag trodde kanske att det skulle bli ännu mer offensivt kört. Jag tror att vädret kan ha varit bidragande till att det ändå blev lite passivt.

På det tredje varvet av tolv drog åtta åkare från klungan i väg för att hämta i kapp två utbrytare, varav en var den 37-åriga svenska landslagsryttaren Malin Rydlund, som stuckit redan på första varvet. Ingen av de åtta var från Emma Johanssons lag Orica-AIS.

– Det tog en stund innan vi fick reda på att "Spratty" (lagkamraten Amanda Spratt) faktiskt inte hade tagit sig upp till den utbrytningen, säger Johansson.

Snart VM

På det åttonde varvet var de åtta i kapp de första utbrytarna – och på det tionde körde klungan i kapp dem allihop. En krävande insats för Emma Johanssons lagkamrater, och därefter fick hon klara sig själv i täten.

– Plötsligt sitter jag ensam i den gruppen, och det var ju något vi inte önskade.

– När de börjar peppra attacker, jag går på det jag kan så länge jag kan, sedan är det färdigt.

En trio nederländskor ryckte och Blaak vann spurten.

Nästa helg kör Emma Johansson säsongens sista världscuptävling, i franska Plouay där hon kom tvåa förra året.

– Vi måste lära oss av misstaget vi gjorde i dag, vi måste vara lite mer på hugget, säger hon.

Därefter väntar framför allt säsongens stora slutpunkt: VM, som i år avgörs i spanska Ponferrada.

– När jag står och ska köra världscupen i Plouay så är det det som är det viktiga. Men man tänker ändå lite långsiktigt. Det är inte så att jag håller igen när jag står på startlinjen, men rent träningsmässigt och sett till vad jag behöver så ligger det mot VM.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport