Två nykomlingar i SM-finalen

Av: Johan Björck

Publicerad:
Foto: MARCUS ERICSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

SM-finalerna i bandy är tillbaka i Uppsala och på Studenternas IP.

På lördag klockan 11.00 ställs meriterande AIK mot nystartade Skutskär IF.

– Vi hittat våra positioner och roller i laget, säger Frida Erlandsson i AIK.

Det är två nykomlingar som åker till Uppsala för att göra upp om SM-guldet när Elitserien gör ett välkommet återbesök på Studenternas.

Efter att ha dominerat Elitserien i nio raka säsonger mellan 2008 och 2016 drog sig AIK ut ur Sveriges högsta serie innan säsongen ens hade dragit igång. Efter ett år i skuggan av bandyscenen kom stockholmslaget tillbaka till Elitserien tack vare en friplats 2017/18.

Varken AIK eller Skutskär var förhandstippade att nå hela vägen fram till en SM-final och det är två jämna lag som kommer möta varandra på studenternas.

De båda lagen har varsina segrar i individuella möten och det skildes bara en tabellplacering när grundserien var färdigspelad. AIK slutade på en tredjeplats och Skutskär med en fjärdeplacering.

– Det är inte överraskande att det är Skutskär på andra sidan, det är inte överraskande att vi är här heller. Vi har komponerat ihop ett helt nytt lag och det kändes i början då det var trögstartat men ju längre säsongen har gått desto mer har vi känt att vi hittat våra positioner och roller i laget säger Frida Erlandsson i AIK.

Många höjde ändå på ögonbrynen när AIK överlägset slog ut regerande mästarna Kareby med siffrorna 8-1 och 5-1 i semifinal.

– Första matchen var en riktig snömatch och vi visste sen innan att vi klarar av den typen av bandy. Sen rann siffrorna iväg och det kanske inte riktigt speglar den matchbild som faktiskt var säger Erlandsson.

Jämn match att vänta

Även Skutskär är en nykomling i Elitserien. 2016 spelade laget i Allsvenskan men med ett nykomponerat lag och tre landslagsspelare gick de obesegrade genom serien med osannolika målskillnaden 198-6.

– Det har varit en jättehäftig säsong, en lång resa med en lång process och det har varit väldigt givande. Jag tror att finalen kommer bli väldigt jämn men förhoppningsvis går vi vinnande ur matchen säger Skutskärs nummer 19, Linnea Gunnarsson.

Matchen spelas 11.00 på Studenternas IP

Publicerad: