Pontus Tidemand vann Mexikos VM-rally

Pontus Tidemand vann WRC2 i Mexiko
Pontus Tidemand vann WRC2 i Mexiko

Pontus Tidemand har tagit årets första seger.

Han dominerade VM-rallyt i Mexiko.

– Vårt största mål i år är att försvara VM-titeln, säger han.

Tillsammans med kartläsaren Jonas Andersson tog han ledningen redan efter den första specialsträckan av Mexikos VM-rally och sedan bemästrade ekipaget den höga höjden på ett mästerligt sätt. Tävlingen avgjordes delvis närmare 2700 meter över havet vilket utsätter både människa och maskin för en svår utmaning. I och med att motorerna tappar kraft i den syrefattiga luften måste förarna köra jämnare och planera körningen mer än på lägre höjd.

Men det tyckte inte påverka Tidemand och Andersson som ledde tävlingen från start till mål.

– Vi fick snabbt en stor ledning och gick miste om närkampen jag hoppades på, men den här sitsen är bekant från förr och jag vet att vi klarar den mentala pressen i att inte tappa koncentrationen, säger Pontus Tidemand.

– Jag måste ändå säga att jag har haft riktigt kul och verkligen kunnat njuta av att köra de här fräna sträckorna.

”Flyttar upp oss”

Svenskarna som vann VM-titeln i WRC2 förra året inledde säsongen med att vara tvåa i Rally Sweden och följde nu upp med en seger. Det gör att de leder mästerskapet.

- Med tanke på att vårt största mål i år är att kunna försvara titeln i WRC 2 så är det väldigt positivt att ha slutat på pallen i båda tävlingarna vi kört så här långt den här säsongen.

– Den här segern flyttar upp oss i mästerskapsledning och trots att det är tidigt på året känns det bra att veta att vi är där i toppen och fightar.

Pontus Tidemand slutade sjua i WRC-klassen i Rally Mexiko, hans bästa VM-resultat någonsin i WRC. Den klassen vanns av Sebastien Ogier före Dani Sordo och Kris Meeke. Sebastien Loeb som gjorde VM-comeback efter tre års frånvaro imponerade. Han slutade femma totalt, men hade han inte drabbats av en punktering under lördagen hade hans 79:e VM-seger varit ett faktum.

Den regerande världsmästaren Sebastien Ogier leder nu VM efter tre deltävlingar. Nästa rally avgörs på Korsika i april.

Guiden till Rally-VM, alla datum, tider och tävlingar i WRC.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.