Tyske proffsboxaren Felix Sturm riskerar tio års fängelse

avStefan Alfelt

Foto: TT

MALMÖ. Tyske proffsboxaren Felix Sturm var dopad när han vann WBA:s supermellanviktbälte i februari 2016 i en titelmatch mot ryssen Fedor Chudinov.

Nu riskerar Sturm tio års fängelse.

Sturm blev inte avstängd av varken WBA eller det tyska proffsboxningsförbundet men en åklagare i Köln har väckt åtal för grov misshandel. Ett åtal som kan innebära stora förändringar för all kampsport.

Sturm avslöjades med att ha använt sig av den anabola steroiden Hydroxy-Stanozolol inför matchen mot Chudinov, men trots att såväl A- som B-prov gav positivt utslag fick han behålla världsmästartiteln. Den nu 39-årige Sturm avsade sig på hösten 2016 titeln när han meddelade att han avslutade sin karriär.

Åklagarens tankegång med åtalet är att Sturm med sin dopning gjort sig farligare än vad motståndaren Chudinov kunnat förutse att han skulle kunna vara.

En syn på dopning som diskuterats under många år i framförallt proffsboxningen. Trots att sporten egentligen aldrig varit speciellt angelägen om att stänga av och straffa fuskare som dopat sig har man länge väntat på ett test i domstol av det slag som nu ser ut att ske i Tyskland.

Felix Sturm är utöver grov misshandel också preliminärt åtalad för dopningsbrott och för att ha varit dopad när han deltagit i ett professionellt idrottsevenemang som det varit möjligt att satsa pengar på via betting. Brott som i sig kan resultera i böter eller upp till tre års fängelse. Grov misshandel bestraffas i Tyskland med minimum sex månader till tio års fängelse.

Negligerat effekterna av dopning

Sturm har uppmanats att skriftligt lämna en redogörelse för hur han ser på anklagelserna innan rätten fastställer exakt med vilken inriktning huvudförhandlingen ska genomföras.

En boxningsring eller en oktagon är de enda platser som man i fredstid kan döda en människa i utan risk för rättsliga åtgärder. Vilket självklart är en anledning till att kampsporter ifrågasätts.

Men trots sporternas inneboende våldsamhet har man ofta negligerat effekterna av dopning. Superstjärnan Saul Canelo Alvarez (av många ansedd som bäst kilo för kilo) slapp undan med sex månaders avstängning när han hävdade att han fått i sig clenbuterol via biff från oxar som behandlats med medlet i hemlandet Mexiko.

Alexander Povetkin åkte fast vid två olika tillfällen inom åtta månader för bruk av meldonium och ostarine under 2016 men fick i september i år sin drömmatch mot Anthony Joshua. Povetkin förlorade men tjänade tillräckligt med miljoner för att leva gott resten av livet.

Samtidigt som Povetkin fick sin stora match rankas också avslöjade doparna Tyson Fury, Luis Ortiz och Erkan Teper högt på tungviktslistorna.

Ska inte kunna accepteras

När det här året är på väg att ta slut får Alexander ”The Mauler” Gustafsson sin drömretur mot Jon Jones i Las Vegas i en match gällande UFC-titeln i lätt tungvikt. Jones har varit avstängd för att ha använt kokain och för att ha smitit från en bilolycka. När han kom tillbaka från avstängning vann han tillbaka titeln med en övertygande seger över Daniel Cormier, men avslöjades återigen med att ha varit dopad. Den gången med den anabola steroiden turinabol.

Om Felix Sturm fälls kan det bli en vägledande dom för hela kampsportsvärlden där dopning inte bara är ett sorts resultathöjande fusk.

Syftet med att dopa sig i boxning och MMA är faktiskt att göra sig själv till ett ännu farligare vapen.

Det ska inte kunna accepteras ens i sporter där våld är själva syftet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

MMA

UFC

Tyson Fury

Jon Jones