Mejla

Malin Wahlberg

Wahlberg: Sverige är tillbaka där de hör hemma

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Sveriges basketdamer är tillbaka där de hör hemma.

Två perioder i en förlustmatch visade det.

Nu kan vi börja drömma om en ny magisk EM-sommar med den gyllene generationen.

Det har gått fem år och fem månader sedan den där dagen i franska Orchies när Sverige pressade OS-tvåan Frankrike i 40 minuter av EM-kvarten. 

Jag skrev då att det, trots förlusten, var en overklig insats från ett overkligt landslag och bara början för ett gäng som kunde gå hur långt som helst. 

Men framtiden blev inte så ljus som den såg ut. 

I stället kom baksmällan. Sverige åkte ut redan i gruppen i EM 2015 – och när det var dags för ett nytt kval gick basketdamerna inte vidare till mästerskapet på grund av den katastrofala 48-poängsförlusten mot Spanien.

Halvarsson höjde Sverige

Men om Sverige tog två steg bakåt efter den där magiska sommaren i Frankrike har de nu tagit ett fram. 

Även om den första halvleken mot Italien inte var det. Det började bra, men i andra kollapsade allt.

Sverige fick ingen fart på bollen i anfall, tappade insidespelet och tog svåra avslut. I försvaret hamnade spelarna på tårna, gick bort sig i hjälproteringen och lät Italien ta tolv offensiva returer. 

Men efter paus visade Sverige varför de har i EM att göra. Startfemman (som spelade nästan hela andra halvan av matchen) höjde intensiteten i försvaret, fick stopp på Italiens skytte och skickade in bollen till Louice Halvarsson

Sedan var det match igen.

Har en gyllene generation

Den mäktiga upphämtningen räckte inte hela vägen till seger, men det spelar ingen roll. Sverige är klart för EM som en av de bästa grupptvåorna och nu finns det anledning att börja drömma igen.

Sverige har länge haft en fantastisk generation med Frida Eldebrink, Elin Eldebrink och Louice Halvarsson i spetsen. Nu är den trion kryddad med nästa årgång stjärnor där Amanda Zahui och Farhiya Abdi gått i spetsen.

Dessutom finns spelare som Nathalie Fontaine, Kalis Loyd och Klara Lundquist som kan kliva in och göra skillnad.

Får Sverige ihop det och spelar med samma hjärta som de gjorde under EM 2013 kan det bli en riktigt rolig sommar.

Frida Eldebrink, som har haft några tyngre säsonger bakom sig, är tillbaka i storform och sa det själv direkt efter slutsignalen.

– Jag tycker att vi har medaljchans – så vi ska ha höga förväntningar.

Sverige är tillbaka där de hör hemma och nu får den gyllene generationen chansen att visa att de faktiskt kan gå hur långt som helst.

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:

LÄS VIDARE