Ett hot mot klubbens framtid – och sig själv

Foto: Kevin C. Cox / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Lamar Jackson har gett Baltimore Ravens nytt hopp.

Men rookiens hänsynslösa framfart kan samtidigt vara ett hot mot lagets framtida – och sin egen hälsa.

Den enes död den andres bröd. 

Quarterback Joe Flacco kan mycket väl ha spelat sin sista match för Baltimore Ravens i och med den höftskada som han drog på sig vecka 11 mot Pittsburgh Steelers. 

Detta då årets 32 val i draften QB Lamar Jackson har visats sig vara en kapabel ersättare och riktig energiinjektion för Ravens anfall.

Med två vinster med sig i bagaget så har vi fått bevittna Jacksons spännande QB-spel, och det är svårt att inte se likheter med Michael Vick som är en av vår tids mest atletiska QBs. 

Vick hade sina storhetsdagar med Atlanta Falcons samt Philadelphia Eagles där han gjorde sig känd för sina fantastiska förmåga att springa med bollen för att rädda sitt lag ur tuffa situationer. 

Detta gjorde Vick till den QB som sprungit för flest yards i NFLs historia (6109 yards). 

Jackson, likt Vick, har en läskig förmåga att få försvarare att missa. Denna förmåga har vi fått njuta av i hans två senaste matcher där han redan slagit inte mindre än två NFL-rekord. Det första – att han som QB sprungit själv med bollen hela 27 gånger i en och samma match, samt att han under två matcher förvaltat hela 190 yards på marken. 

På grund av den förhöjda skaderisken är det inte alltid så klokt att springa så många gånger med den QB som ska vara lagets framtid. Denna skaderisk är något som även just Vick uttryckt oro över. Han anser, precis som jag, att risken för skada blir för stor. Vicks egen erfarenhet är att alla de hårda tacklingar han fick utstå under sina rusher satte spår i form av åkommor som gjorde att han senare i karriären inte hade möjlighet att spela på det sätt han ville. Det ska tilläggas att Vick sprang med bollen 15 gånger som mest i en och samma match, markant färre gånger än Jacksons 27.

Måste begränsa antalet löpningar

Jackson har dock bra hjälp vid sin sida i form av anfallskoordinatorn Marty Mornhinweg och QB-coachen James Urban.  Dessa två vet ett och annat om att ha en QB som kan springa mycket själv med bollen, då de under 2010 hade samma jobbposter för Philadelphia Eagles, med en viss Michael Vick i laget, samma år som han blev inröstad till Pro Bowl. 

Även om det är frestande att som coach bruka sin QB:s färdigheter till max, så måste Ravens stab begränsa antalet löpningar för Jackson då han är lagets framtida QB.

För bara tre veckor sen var Ravens uträknade från slutspelet och enligt media så var deras säsong förlorad. Men sedan Lamars intåg så är de på en stark sjätteplats i AFC vilket innebär att de just nu har den sista platsen i wild card-rundan i sin hand. Med Jackson har Ravens blivit ett lag som kan vara den där jokern i ett slutspel som ingen vill möta. 

Foto: Kevin C. Cox / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Under den tuffa inledningen av säsongen så har det även kommit många påståenden om att head coach John Harbaugh gör sin sista säsong med Ravens. Och mycket pekar på att det kan bli så. 

Harbaugh har under sina tio säsonger tagit laget till slutspel hela sex gånger samt vunnit en Super Bowl, säsongen 2012. Utav Ravens åtta bäst betalda spelare så är sju av dem över 30 år, samtidigt som en ny general manager i Eric DeCosta väntar på att ta över 2019, så ser det ut som truppen kommer få sig en rejäl ”makeover,  och med den även en annan HC. Det är dock tydligt att Ravens inte har några planer på att sparka Harbaugh under säsongen. 

Harbaugh kommer inte ha några problem att hitta ett nytt jobb då han är vida omtyckt både i NFL samt NCAA (College).

Säsongen kan få nytt liv

Men han kan öka sina aktier än mer med ett snyggt avslut på säsongen. En säsong som fått nytt liv tack vare lagets framtid Lamar Jackson. 

Jackson har visat att Ravens gjorde ett bra val i att välja honom i första rundan, samt att han redan nu är redo att axla rollen som kapten för anfallet. Han är långt ifrån en färdig produkt, men det är också det som gör honom så spännande att följa, då han utöver sina explosiva springspel även kan leverera perfekta bollar fram till tänkta mottagare, något han framför allt visade mot Oakland Raiders. 

Även om Jacksons inhopp har varit lyckat, så är det fortfarande så att Ravens har ett kommande QB-dilemma. För när veteranen Flacco repat sig så kommer han säkerligen inte nöja sig med att avnjuta matcherna från bänken. 

Jackson kan göra mer än att vinna ikväll, han kan sätta punkt för den kommande QB-debatten. För med tre raka vinster och nu eventuellt den sista på bortaplan mot Atlanta Falcons, så blir det väldigt svårmotiverat att placera rookien vid sidlinjen.

För även om Flacco har god resumé gällande slutspelserfarenhet så har Jackons närvaro tillfört en stor dos spänning, en ny anfallsidentitet och momentum i precis rätt tid på säsongen för Ravens. 

ARTIKELN HANDLAR OM