Kördes på av bil – bröt nyckelbenen

avTT

Emma Johansson bröt båda nyckelbenen

Sveriges bästa damcyklist, Emma Johansson, skadades svårt när hon krockade med en bil under träning.

Båda nyckelbenen är av.

– Jag kan ha brutit armen också, säger hon till TT.

Den svenska OS-medaljören på cykel, Emma Johansson, bröt båda nyckelbenen när hon krockade med en bil på träning på Gran Canaria på lördagen. "Silver-Emma" var ute och tränade med sin man Martin Vestby när olyckan var framme.

– Jag är helt handikappad nu. Jag får dricka genom sugrör och bli matad när jag ska äta, säger Emma Johansson.

Eventuellt är även hennes högerarm bruten, hon har fått olika besked av olika läkare. Bilisten som körde på Johansson stannade på platsen och var lika chockad som svenskan.

OS-silver att försvara

TT: Insåg han att han hade kört på en OS-medaljör?

– Nej, jag sa inget då. Han var så chockad. Men jag måste säga att han uppträdde på ett bra sätt, säger hon.

Landslagskollega också påkörd

Emma Johansson har en silvermedalj från OS i Peking att försvara i London i sommar, men olyckan kommer givetvis att störa hennes säsongsplanering. Dessbättre är hon redan uttagen till OS och slipper oroa sig för att behöva kvalificera sig under våren. Tanken var att hon skulle köra årets första tävling i Belgien den 25 februari.

TT: Ni cyklister är ju kända för att vara stenhårda. Kommer du att kunna träna snart?

– Nu är det viktigt att skadan får läka helt och hållet. Men jag har ju inte ont i benen och kan andas så jag kanske kan trampa snart igen.

Johansson är vid gott mod men säger samtidigt att hon är medveten om att det kunde ha gått mycket värre. För drygt fyra år sedan skadades proffscyklisten Veronica Andreasson mycket svårt när hon var på väg till starten i SM. Hon drabbades av en hjärnblödning och låg nedsövd ett par dagar. -Bilar är riktigt farliga, säger Emma Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport