Sportbladet

"Proffskarriären kan vara över"

Av: 

Johannes Hägglund

SPORTBLADET

Bryan Berglund förkrossad dopningsbeskedet

Bryan Berglund.
Bryan Berglund.

Bryan Berglund - Sveriges enda basebollproffs - är fälld för dopning.

Han uteslöts ur EM-truppen och har därefter "gått under jorden".

– Han är helt knäckt. Det är en enorm tragedi för honom, säger landslagschefen Ulf Steinvall, som befarar om 21-åringen karriär kan vara över.

Bryan Berglund har testats positivt för Methylhexeanamine, en substans som bland annat finns i muskeluppbyggande och energigivande produkter. Nu har MLB stängt av honom i 50 matcher av MLB och hans klubb Miami Marlins har sagt upp kontraktet.

– Jag har försökt nå honom, men han har helt gått under jorden. Det är en enorm tragedi för honom. När han fick beskedet stack han direkt hem till sin mamma i Kalifornien. Han är helt knäckt, säger landslagschefen Ulf Steinvall, som har pratat med Berglund en gång sedan dopningsbeskedet.

21-åringen berättade då att han fått i sig preparatet efter att ha druckit någon "Red Bull-liknande dryck för att bli piggare."

– Jag sa åt honom att man ansvarar för vad man har i kroppen. För vår del var det ett enkelt beslut ut att stryka honom ur EM-truppen. Det fanns inte på kartan att han skulle spela.

Karriären kan vara över

Berglund är Sveriges ende basebollproffs, men han har aldrig spelat i ett svenskt landslag. Han var ett stort frågetecken inför EM eftersom han förra året skadade kastarmen allvarligt. Han har gjort ett ingrepp, men det blev inte bra och sedan har han rehabiliterat sig. Nu befarar Ulf Steinvall att 21-åringens karriär kan vara över eftersom Berglunds avstängning på 50 matcher börjar gälla först när han hittat en ny klubb.

– Ja det kan den vara. Han var ett jätteprospect när han skrev på för Miami, men den här skadan har ställt till problem. Ingen vet hur det är med armen, sedan nu har han dessutom det här emot sig. Det här kan definitivt vara slutet på proffskärriären, säger Steinvall.

–Men jag vill verkligen betona att vi tycker det är jättebra med alla kontroller. Vi vill ha en ren sport där alla tävlar på samma villkor, säger Steinvall, som inte tror att Sveriges chanser i EM i september har försämrats.

– Vi står inte och faller med en spelare.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert: