Alfelt: Slitet i går – men räkna med AIK i höstens titelrace

SPORTBLADET

Andreas Alm slog direkt efter segern över Gais fast att AIK inte tänkt ge upp jakten på SM-guldet.

Några timmar senare gjorde Häcken uttalandet till mer än tomt prat.

Fem poäng kan plockas in. Åtta hade AIK inte klarat.

Kanske var AIK-spelarna slitna efter bolljagandet mot CSKA Moskva. En möjlig förklaring till varför spelet mot Gais pendlade så i kvalitet. Inledningen var positiv. Bollen matades ut till kantspelarna Daniel Gustavsson och Martin Mutumba som utmanade och gick runt sina försvarare och matade inlägg och instick mot Viktor Lundberg och Kwame Amponsah Karikari.

AIK tog ett tidigt järngrepp om matchen men orkade inte hålla näven knuten om den. Allt fler passningar gick fel. Löpningarna tajmades inte. Anfallen stannade upp i tvekan och Gais fick andrum och oftare tag i bollen.

När Karikari omarkerad från nära håll nickade in segermålet på inhopparen Lalawélé Atakoras långa inlägg var det absolut inte missvisande eftersom AIK hade matchens bästa chanser, en stolpnick och förmodligen även borde fått en straff, men det var inte en seger som doftade av guldspel.

AIK går in i slutstriden med väntande toppmatcher hemma på Råsunda mot Helsingborg, Malmö och Elfsborg så en hel del har Alms lag i sina egna händer. Med en breddad trupp och flera spelare tillbaka eller på väg tillbaka från skador är AIK definitivt att räkna med i höst. Alexander Milosevic och Daniel Majstorovic är snart spelklara. Väldigt duktiga mittbackar men det är inte försvaret som är i behov av förstärkning i AIK.

Gais saknar spets

Mer intressant är vad Henok Goitom kan betyda för målproduktionen när han anses vara matchklar, vilket enligt Alm dröjer tre-fyra veckor till. AIK saknade inte chanser mot Gais men de riktigt bra som man skapade slarvades, frånsett Celso Borges nick i stolpen, bort med oskicklighet. Viktor Lundberg brände två jättelägen, ett per halvlek. Vid andra friläget borde dock framspelaren Kwame Karikari tagit skott själv i stället för att passa.

En anfallare ska dra till när man har så pass bra läge. I längden resulterar kontrollerad själviskhet alltid i fler mål.

För Gais fortsätter den allt mer stressade jakten på en förlösande trepoängare. Wanderson visade då och då sin klass när han tog sig till lägen men kunde inte utnyttja dem.

Och mycket mer framåt hade inte Gais trots att man gjorde mittfältskampen jämn och hade matchens bäste spelare i Reuben Ayarna. Linus Tornblad stupade oftast mot Nils-Eric Johanssons rutin. Romario hade få bollkontakter och ännu färre initiativ.Försvarsspelet var tillräckligt bra för att ha hygglig kontroll mot ett topplag. Debutanten Mirza Mujcic var absolut godkänd på vänsterbacken och Erik Johansson var frånsett när han blev frånsprungen av Karikari snudd på helt felfri.

Gais måste få spets och effektivitet i anfallen om man ska ha någon chans att komma upp till kvalplats. En seger är ofta en propplösare för lag i bottenstrid men det är svårt att se den vändningen.

Stjärnstatusen i fara

Räddningen för klubben kan faktiskt vara att någon annan klubb tar över stjärnan Wandersons kontrakt. Även om han är lagets absolut bäste fotbollsspelare motiverar hans insatser i år inte lönen som är ett hot mot klubbens existens.

Wanderson har inte gjort fler mål och assister än Peter Ijeh i år. Två mål och ett målgivande pass var är inte mycket att komma med om man ska behålla sin stjärnstatus.