”Jag hoppas av hela mitt hjärta”

SPORTBLADET

Från bitter fiende till hejaklack – nu tror Anrell på guld för RGB

Han sågade Rolf-Göran Bengtsson och fick ridsport-Sverige efter sig.

Men inför OS-hoppningen hoppas Sportbladets förre krönikör Lasse Anrell av hela sitt hjärta på guld.

– Det skulle vara en käftsmäll på såna som mig, säger han.

Lasse Anrell var inte nådig i sin kritik när EM-guldmedaljören Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriset i vintras. Med rubriken ”Rolf-Göran Bengtsson – vem fan är det?”, skrev Anrell i sin krönika:

”Att höra att svenska folket till och med gav Bengtssons häst rekordhög vinstmarginal var inte bara fascinerande utan gav också minnen av gamla tiders organiserade röstkupper i den här branschen. Lite som när Helena Bergström blev århundradets svenska skådis... 44,6 procent röstade på hästhandlare Bengtsson. Resten röstade förmodligen på hans häst.”

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Den förre Sportbladet-krönikören utmanades av upprörda hästägare att själv testa på ridning.

Anrell antog utmaningen för första – och sista – gången i sitt liv.

”De utlyste Jihad”

– Hästhopparna i Sverige är så samlade att det var som att ha en gigantisk Facebook-grupp efter sig. De utlyste Jihad mot mig under några bistra dagar, och jag tvingades rida på en stor jävla häst. Men det var roligt också, säger Lasse Anrell som senare på våren träffade Rolf-Göran Bengtsson för en intervju.

– Han inledde med att fråga: ”Vem fan är Lasse Anrell?”. Jag hade pissat på honom, men Rolf-Göran tog det riktigt bra. Han var briljant i sin mediahantering, och nu kan man nog säga att ”RGB” är den enda idrottsvän jag har kvar.

Tror på guld

Vid lunchtid i dag är Rolf-Göran Bengtsson ett svenskt guldhopp i den individuella hoppningen.

Och polaren Lasse Anrell är övertygad om att skåningen pallar för trycket.

– Han hade några fel i lagtävlingen, men jag tror han tar guld nu, jag hoppas av hela mitt hjärta. Är det nån som kan fokusera så är det Rolf-Göran.

Opera är en stor passion för dig och du brinner för dina pelargoner. Håller hästhoppning på att bli ett lika stort intresse?

– Nä, hästhoppning tycker jag fortfarande jävligt illa om. Men det är något av ödets ironi att den ende idrottare vi har att förlita oss på för guld och som tävlar i en någorlunda riktig sport, jag räknar inte seglingen, är denne förtalade 50-åring. Det tilltalar mig väldigt mycket.

Och vinner Rolf-Göran guld så opponerar du dig inte mot ett nytt Jerringpris?

– Nej, då ska han ha Jerringpris, Bragdguld, Nobelpris och Hästhandlarnas hederspris. Och hästen (Casall) ska också ha medalj, det tyckte jag redan i vintras, säger Lasse Anrell.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS