”Det var ett väldigt svårt beslut för mig”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Nye förbundskaptenens enda match närmar sig: ”Allt kommer att ändras”

Foto: Bildbyrån

Om mindre än tre veckor avgörs Sveriges EM-öde.

Nya förbundskaptenen Francisco Pinto har tagit över efter kaoset – och även om han bara har kontrakt över en match kommer inget att vara sig likt.

– Allt kommer att ändras, säger han.

I april fick Jurgita Kausaite sparken som förbundskapten för de svenska basketdamerna efter bara tre matcher. Assisterande förbundskapten Francisco Pinto utsågs till ersättare, men att han skulle tacka ja var inte självklart.

– Det är klart att det var ett väldigt svårt beslut. I och med att det var så känsligt läge, men någonstans på vägen kände jag att jag ville tacka ja, säger han.

Kausaite har varit väldigt besviken över hur situationen hanterades och Pinto har inte pratat med henne sedan dess.

– Nej, hon och jag har inte gjort det, säger han.

– Jag är människa jag med, det är klart att det var ett tufft beslut för mig. Men samtidigt står jag fast vid beslutet och det är där vi är.

Bara en vecka på sig

Det var efter den senaste kvalmatchen, där Sverige förlorade mot Spanien med 49 poäng, som Kausaite fick sparken efter missnöje från spelarna. Nu har Pinto bara en vecka på sig att spela ihop laget inför den sista kvalmatchen mot Finland 23 november.

– Det är inte så mycket att göra åt det. Jag tror att det kommer att gå jättebra och att gruppen kommer att motta sättet.

Hur mycket förändringar kommer du att göra?

– Allt kommer att ändras, så är det. Som alla andra vill jag spela snabbt, ganska enkelt och försöka nyttja våra styrkor ute på banan och låta spelarna ta en hel del ansvar i besluten.

”Sätter ny miljö”

Sverige måste vinna mot Finland och de måste göra det med mycket. Men det är inte ens säkert att en storseger räcker för att ta sig till EM. Chansen är liten och Sverige är beroende av att andra resultat går deras väg.

– Det är klart att jag och spelarna vill till EM, men vi startar med att ta den här matchen och göra det bästa utav det. Sedan får vi se. Det viktiga är att förstå att vi bara kan påverka det vi gör.

Pinto hade en första samling med hälften av spelarna i augusti och upplevde att stämningen i truppen är bra.

– Jätte, jättebra. Det var verkligen skitbra och jag tror att jag och spelarna åkte därifrån väldigt tillfredsställda med lägret. Sättet hur vi tränar, hur vi spelade men också miljön vi skapade.

Upplever du att stämningen i laget har förändrats?

– Alla tränare sätter ju sina miljöer så det spelar ingen roll. När det kommer en ny tränaren kommer den nya tränaren sätta en ny miljö.

Vesterberg lämnar återbud

Udominates Josefin Vesterberg och Abgail Asoro har tvingats lämna återbud till kvalmatchen mot Finland på grund av sin knäskada.

En av de aktuella är Alviks 17-åriga guard Klara Lundquist som leder poängligan i basketligan.

– Hon är liksom på tapeten, sedan är inget bestämt där. Det är vissa saker som måste stämma in där, men vi får se. Det är lite känsligare.

Vad är det som är känsligt?

– Hon är minderårig och fortfarande i ungdomsverksamheten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN