”Saboterat byn medvetet – efter löneförseningar”

SPORTBLADET

Borgmästaren i Rio gör helomvändning efter kritiken

1 av 7

Den kritiserade OS-byn har varit en följetong.

Nu gör Rio-borgmästaren en helomvändning och ställer sig bakom kritikerna.

Han anklagar organisationskommittén och sedan avslöjas nya detaljer kring arbetet – med stöld och medveten sabotage på grund av löneförseningar.

– Det är oacceptabelt, säger han.

OS i Rio har på förhand präglats av en rad problem.

Inte minst standarden på OS-byn som idrottare i flera fall har menat är bristfällig.

Det började med att den australiensiska truppen rapporterade om läckande rör, översvämmade golv och obelysta trapphus.

Men svaret de fick av Rio de Janeiros borgmästare kunde tolkas som ett hån:

– Jag känner nästan för att placera en känguru utanför deras byggnad för att få dem att känna sig hemma, sade Eduardo Paes.

"Blev allvarliga problem"

Den svenska delegationen berättade också för Sportbladet att standarden i OS-byn "inte var perfekt" och nu kommer nya uppgifter i följetongen.

Borgmästaren gör en helomvändning.

– OS-byn var redo. Sedan tog organisationskommittén över för tre månader sedan och då blev det många allvarliga problem, säger han till tidningen O Estado de Sao Paulo enligt globalpost.com.

– Organisationskommittén var slarvig. Dörrar lämnades öppna, folk kunde ta sig in och det stals en hel del saker, fortsätter han.

Paes har nu också bett Australien om ursäkt för sitt känguru-skämt och fick själv en uppstoppad känguru i gengäld.

Sedan berättar borgmästaren detaljer om bygget av OS-byn och skyller på utländska byggjobbare som organisationskommittén har anställt.

– Det är inte brasilianare som ansvarat för OS-byn. Så ingen kan säga att brasilianare inte är organiserade. Chefen var en argentinsk medborgare.

Saboterat i hämnd-syfte

Denne har nu också, enligt medieuppgifter, fått sparken från sitt arbete och brasiliansk media rapporterar om att problemen i OS-byn har orsakats av byggjobbarna som medvetet saboterat i hämnd-syfte för löneförseningar.

Enligt globalsport.com har 15 av 31 byggnader i OS-byn VVS-problem samt toaletter blockerade av cementblock. 600 rörmokare ska ha skickats för akuta reparationer men organisationskommittén har ännu så länge avböjt att kommentera uppgifterna.

De har dock uttalat sig om att alla problem ska ha varit åtgärdade senast under torsdagskvällen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS