Jobbade på företaget som tillverkar salvan

Johaugs läkares tidigare uppdrag – för Pfizer

Som om inte situationen var genant redan för Johaugs läkare.

Här är ännu en pikant detalj:

Fredrik Bendiksen har jobbat åtta år på företaget som tillverkar preparatet.

Johaug och läkaren Fredrik Bendiksen.
Johaug och läkaren Fredrik Bendiksen.

I september tog Therese Johaug salvan Trofodermin, som innehåller en anabol steroid. Från norska skidlandslagets håll var en person ytterst ansvarig. Han heter Fredrik Bendiksen och är läkaren som besökte det italienska apoteket, köpte förpackningen, missade den röda varningssymbolen och gav den aktiva ett katastrofalt felaktigt råd.

Hur missade han varningen?

Bendiksen avgick i samband med Johaugs positiva test. Han påpekade på presskonferensen att han visste vad Trofodermin innehåller, men att han inte hade koll på att ingrediensen clostebol står på Wadas lista över otillåtna preparat.

Hur kunde den ytterst rutinerade, 62-åriga läkaren vara så klantig?

En detalj som inte förklarar hans dåliga koll på Wada-listan, men som ändå kan verka pinsam står att läsa i hans eget cv.

På listan över tidigare uppdrag, som finns att läsa på Bendiksens Linkedin-sida, märks insatser inom fotbollen, hockeyn, handbollen, skridskon och kanoten. Ett jobb sticker ut lite extra: mellan 1995 och 2003 var han "medical director" och "country manager" för läkemedelsföretaget Pfizer, vilka är de som tillverkar Trofodermin.

Norges första dopningsfall

Fredrik Bendiksen var för övrigt lagläkare för fotbollslaget Hamkam år 2004, då Sveinung Fjeldstad blev Norges första professionella fotbollsspelare att testa positivt för anabola steroider. Den gången stod läkaren helt utan skuld, bedyrade spelare, som sa att han fått tabletterna av en kompis.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.