”Jag ska visa alla att jag är oskyldig”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Johaug bröt ihop: Värsta veckan i mitt liv

1 av 2

Therese Johaug grät öppet när det norska landslaget höll presskonferens på torsdagen.

28-åringen gav där sin förklaring till hur hon fick i sig den anabola steroiden clostebol.

– Att bli beskylld för ett positivt dopningsprov är en utövares värsta mardröm. Men jag ska kämpa och ge allt för att visa att jag är oskyldig.

Fredrik S. Bendiksen, läkare.
Foto: TT
Fredrik S. Bendiksen, läkare.

Med tårarna rinnande nedför kinderna tog Therese Johaug plats på podiet framför den samlade pressen i Oslo. Med tung andning och kraftfulla snyftningar berättade 28-åringen sedan om den värsta veckan i sitt liv efter beskedet att hon fastnat i ett dopningstest.

– Situationen är helt obeskrivlig. Jag har inte ord som kan beskriva hur jag mår. Men jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken. Det har varit en vanvettig belastning för mig att hålla inne med det här och jag tänker berätta. Det här har varit den värsta veckan i mitt liv, sa Johaug innan hon var tvungen att pausa för en sekund.

”Fick stora öppna sår”

28-åringen beskrev sedan hur hon fick solsting under den tredje dagen på sommarens träningsläger i Italien. Följden blev kraftiga brännsår på underläppen.

– Jag fick stora öppna sår och hade väldigt ont. Det var en stort smärta. De sprack och jag var tvungen att använda en servett för att stoppa blödningen. Jag väntade då tills Fredrik (S. Bendiksen, landslagsläkare) kom ner för att se vad vi skulle göra med den akuta situationen med mina läppar, sa Johaug.

En förkrossad Johaug mötte pressen i dag. Foto: AP

Johaug berättade hur landslagsläkaren inte hade med den salva han ville använda och sa att han skulle bege sig ut på staden för att försöka hitta den. Fredrik S. Bendiksen kom sedan tillbaka med två olika salvor till Johaug.

LÄS VIDARE

”Jag tog mitt ansvar”

Den första gav ingen effekt och de två kom därför överens om att Johaug skulle testa den andra.

– Jag frågade då om krämen stod på dopningslistan och han sa nej och jag trodde hundra procent på det. Krämen heter Trofodermin. Jag vet att jag har mitt ansvar för det jag stoppar i min kropp och jag tog det ansvaret genom att fråga min läkare som är expert på idrottsmedicin.

– Jag hade ingen grund alls till att tro att krämen skulle stå på dopningslistan. Den 16 september blev jag testad hemma i Oslo, som vi alltid gör, och jag uppgav då alla mediciner jag använt de sju senaste dagarna, däribland den krämen. Jag fick provsvaret förra veckan från Antidopning Norge och det är det tyngsta beskedet i hela mitt liv. Jag är i chock.

– Att bli beskylld för ett positivt dopningsprov är en utövares värsta mardröm. Men jag ska kämpa och ge allt för att visa att jag är oskyldig.

Publicerad: