Chockade av tempot – nu väntar USA: ”Måste bli snabbare”

SPORTBLADET

Nervositet och ovana vid det höga tempot.

Huvudanledningarna till Sveriges höga felpassningsprocent. Inför USA-mötet hoppas man nu att spänningen ska släppa.

– Allt går så mycket fortare här, säger Caroline Seger.

Sverige är i OS-kvartsfinal mot USA och laddar nu om i Brasília.

– Det betyder oerhört mycket för vår energi att vi slapp en resdag. Vi får ändå en utmaning som heter duga i att möta de regerande världsmästarna, säger Pia Sundhage.

Sportbladet mötte henne och spelarna på deras hotell, Royal Tulip. Alla var lättade över avancemanget men också medvetna om vad som måste bli bättre mot USA.

– Passningsspelet måste sitta bättre och jag tror att det kan göra det när vi nu nått ett delmål, att gå vidare. Att en del av pressen på spelarna släpper.

”Varit för mycket fel i passen”

Caroline Seger, som varit Sveriges genomgående bästa spelare, instämmer.

– Det är klart att det varit för mycket fel i passen. Det är lite nerver som spelar in, stressade moment. Och så är det ett helt annat tempo än hemma i damallsvenskan eller andra ligor där vi spelar, säger hon och fortsätter:

– Mästerskap är så här. Man måste tänka snabbare och agera snabbare.

Seger menar att det dåliga passningsspelet sliter hårt bakåt och har lett till att man blivit så ofarliga framåt.

– Vi får ju jobba så oerhört hårt i vårt försvarsspel och då vi sen förlorar boll direkt får vi fortsätta. Man blir väldigt frustrerad för det tar mycket energi. Och vårt anfallsspel blir lidande när passningsspelet inte fungerar och det blir stillastående och vi tar felbeslut.

Så vad ska ni göra?

– Alla är medvetna om det men sen gäller det bara att komma ur det nu mot USA. Det är det svåra, det är lättare sagt än gjort. Men vi måste behålla lugnet.

ARTIKELN HANDLAR OM