Sjöströms rival fast för dopning

SPORTBLADET

18-årige OS-fyran fast: ”Väldigt allvarligt”

Foto: TT
Chen Xinyi har testat positivt.

OS-simningen skakas av en dopningsskandal.

Sarah Sjöströms rival, OS-fyran Chen Xinyi, har testats positivt.

”Vi ser väldigt allvarligt på det här”, skriver kinesiska simförbundet.

Dopningen har varit ett hett diskussionsämne vid sidan av simbassängen.

Såväl ryskan Julia Jefimova som kinesen Sun Yang har fått stå emot kraftiga dopningsanklagelser under tävlingarna i Rio de Janeiro.

Sjöströms rival dopad

Men nu har simningen fått sitt första bekräftade dopningsfall under OS.

18-åriga kinesiskan Chen Xinyi har gett ett positivt test under pågående OS.

Enligt ett uttalande från det kinesiska simförbundet har Chen tagit den förbjudna substansen hydroklortiazid – som ofta används för att sänka blodtrycket.

”Det kinesiska simförbundet ser väldigt allvarligt på det här och kräver fullständigt samarbete från Chen Xinyi under utredningen”, skriver det kinesiska simförbundet i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Xinhua.

Chen Xinyi var fyra i finalen på 100 meter fjäril – där Sarah Sjöström slog världsrekord och tog OS-guld – och har nu krävt ett B-test.

”Kinesiska simförbundet är absolut emot all form av dopning. Vi kommer att samarbeta under undersökningen och respektera skiljedomstolen CAS slutgiltiga dom”, skriver förbundet.

Fastnade efter finalen

Chen Xinyi testades positivt den 7 augusti – i samband med finalen på 100 meter fjäril – och skulle under fredagen tävla i försöken på 50 meter fritt mot bland annat Sarah Sjöström och Therese Alshammar.

18-åringen har tidigare vunnit VM-guld i lag på 4x100 meter medley förra året och har även tre guldmedaljer från asiatiska mästerskapen.

ARTIKELN HANDLAR OM

CAS

Sommar-OS

Simning