Rosberg vann - men jakten fortsätter

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Magisk uppkörning gör att Hamilton behåller greppet om VM

1 av 2 | Foto: TT
Nico Rosberg vann i Belgien

Nico Rosberg gjorde allt han kunde.

Det räckte till en seger - men inte till att ta över ledningen i VM.

– Nu har jag en fördel, säger Lewis Hamilton.

Nico Rosberg var snabbast i starten av Belgiens GP, men bakom gjorde Red Bulls Max Verstappen en dålig start innan han försökte attackera igen. I den situationen tvingades Ferraris Kimi Räikkönen att vika undan och han snuddade sin kollega Sebastian Vettel som snurrade på banan.

Efter den starten var det rörigt på banan under ett par varv, bland annat bröt Toro Rossos Carols Sainz med punktering och Marcus Ericsson parkerade sedan växellådan gått sönder.

På den stjätte varvet tappade sedan Renaults Kevin Magnussen kontrollen över sin bil och kraschade svårt. Han kunde dock kliva ur bilen själv.

Loppet avbröts när däckbarriären reparerades och efter omstarten behöll Nico Rosberg greppet. Han körde sin Mercedes till ännu en seger och tog därmed in tio poäng på teamkollegan Lewis Hamilton som leder VM.

– Det har varit en fantastisk helg, säger Nico Rosberg på prispallen efter loppet.

– Det var viktigt för mig att vinna och det faktum att Lewis startade längre bak gjorde det lite enklare. Nu väntar Monza och där lär det återigen blir ett mycket spännande lopp.

Magisk uppkörning

Daniel Ricciardo, Red Bull, gick i mål som tvåa för andra loppet i rad och Hamilton körde upp sig från plats 21 till plats tre. Britten, som vunnit VM de två senaste åren, startade i sista led efter ett antal planerade motorbyten. Han drog nytta av allt strul under de inledande varven och körde upp på prispallen. Därmed lyckades hans och teamets taktik att göra alla bytena på en gång för att slippa flera bestraffningar under den återstånde delen av säsongen.

– Teamet har gjort ett helt otroligt jobb när de nu bytt tre motorer, säger Hamilton.

– Det gör att jag faktiskt har en fördel jämfört med de andra förarna inför avslutningen av säsongen.

Bakom dem körde Force Indias Nico Hülkenberg och Sergio Perez in som fyra om femma.

Tungt för Ericsson

För Marcus Ericsson var tävlingshelgen i Belgien tung, trots att han var positiv inför helgen och trots alla uppdateringar.

Han bröt loppet sedan han fått problem med växellådan.

– Vi hade problem med kylaren inför loppet och därför blev det som det blev. Jag hann i kapp klungan och kände att det kanske var vår dag, men sedan kunde jag inte växla igenom och då gick det inte.  Fredagen var bra, men under lördagen och söndagen var det bara problem, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Jag tycker ändå att det är ett steg i rätt riktning. Vi var med i matchen den här helgen och slogs om en plats i Q2. VI är  på rätt spår, men vi måste bara få en ren helg.

Nästa deltävling avgörs på Monza i Italien om en vecka.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM