Äntligen VM-guld till Alexandersson

SPORTBLADET

Vann medeldistansen med över en halv minut

Tove Alexandersson har tagit sitt första VM-guld i orientering.

På hemmaplan i Tanum Bohuslän, var det inget snack om saken och 23-åringen kunde vinna 35 sekunder före norskan Heidi Bagstevold på medeldistansen.

– Det känns fantastiskt bra. Jag är otroligt stolt över att det gick vägen, säger Alexandersson till Sportbladet.

Tove Alexandersson har nio VM-medaljer, sex silver och tre brons, på meritlistan.

Inför årets VM i Strömstad/Tanum har 23-åringen flyttat till Norge för att förbereda sig och när hon i dag ställde upp på medeldistansen gjorde hon det på bästa sätt.

Efter halva loppet låg svenskan sju sekunder bakom norskan Heidi Bagstevold.

– Eftersom jag gjorde en miss så tappade jag lite det flytet jag velat ha. Jag vissste att jag hade tappat och det var så klart inte den bästa starten. Då gäller det verkligen att fokusera om och göra det bästa man kan, säger svenskan.

Men trots den tuffa starten satte Tove in guldstöten.

Vann – till publikens jubel

Alexandersson tog ledningen efter den fjärde kontrollen med en halv minut framför norskan Bagstevold. Väl in mot mål var det inget snack om saken.

In mot upploppet mötte hon hemmapublikens jubel och sprang in som etta, 35 sekunder före Bagstevold.

– Jag hörde att jag ledde med en halvminut vid varvningen. Det var en del luriga kontroller kvar att ta och jag var ganska sliten och visste att jag inte hade den där farten jag hade önskat. Jag tog resten av kontrollerna bra men gick ut lite hårt i början och blev väldigt stum i benen. Jag fick verkligen kämpa, säger Alexandersson.

I och med segern tog Alexandersson sitt första VM-guld i karriären och den tredje svenska medaljen under mästerskapet.

– Det har varit väldigt mycket efter loppet så jag har inte haft så mycket tid över för mig själv. Det känns fantastiskt bra och jag är otroligt stolt över att det gick vägen, avslutar den nyblivna guldmedaljören. 

ARTIKELN HANDLAR OM