’Skulle Solos straff ha drabbat en man?’

avMartin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Hope Solo får stöd efter avstängningen: ”Kränkande”

1 av 30

Hope Solo stängs av i ett halvår.

Men nu får målvakten stöd av spelarorganisationen – som överklagar amerikanska fotbollförbundets beslut.

– Skulle den här aktionen någonsin tagits mot en manlig fotbollsspelare, frågar sig spelarorganisationens chef Rich Nichols.

Den amerikanska fotbollsmålvakten Hope Solo, 35, har stängts av i ett halvår.

Anledningen är den attack Solo framförde mot det svenska damlandslaget efter kvartsfinalförlusten i OS.

– Jag tycker att vi mötte ett gäng fegisar. Jag tror inte de går längre i turneringen, sa Solo efteråt.

Får stöd – överklagar

Avstängningen är målvaktens längsta i landslagssammanhang efter att under 2015 ha varit avstängd en månad för att ha suttit i bilen under en rattfylla.

– Oacceptabelt. Uppförandet är inte i nivå med det som vi kräver från en landslagsspelare. Bortom arenor och resultat så handlar OS om fair play och respekt. Med tanke på tidigare incidenter med Hope, tillsammans med samtal vi haft med henne, tycker vi att detta är en lämplig disciplinär åtgärd, säger amerikanska fotbollförbundets ordförande Sunil Gulati.

Men nu får Hope Solo stöd.

Den amerikanska spelarorganisationen tycker att avstängningen är orimlig och har överklagat förbundets beslut.

– Avstängningen och avslutandet av Hope Solos kontrakt för hennes kommentarer och påstådda brott mot reglerna tycker vi är överdriven, saknar motstycke, är oproportionerlig och en kränkning av Solo rättigheter, säger spelarorganisationens chef Rich Nichols i ett uttalande.

”Skulle det hända en man?”

I USA stormar man över beslutet att stänga av Solo i ett halvår medan skandalsimmaren Ryan Lochte, som fejkade ett rån under OS i Rio de Janeiro, slipper undan avstängning.

– Vi ställer oss frågande till om den här aktionen någonsin skulle ha tagits mot en manlig fotbollsspelare eller tränare som, i stridens hetta efter en frustrerande förlust, ifrågasätter motståndarnas taktik, säger Rich Nichols.

Följ Sportbladet på Facebook!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM