Nya delar ska ge Ferrari segern

avAnna Andersson

SPORTBLADET

”Ambitionen är att kunna slå alla av egen kraft”

Foto: AFP

Det är över ett år sedan Ferrari senast vann ett lopp.

Men i Malaysia ska vändningen komma – med hjälp av en rejäl uppdatering.

– Målet är att vi ska kunna vinna vart och ett av de återstående loppen, säger Sebastian Vettel.

Hittills har Mercedes dominerat årets F1-säsong och vunnit alla utom ett, Red Bull och Max Verstappen vann i Barcelona. Efter sommaruppehållet är det Nico Rosberg som dominerat, vunnit tre lopp och tagit över ledningen i VM. Under fredagens två träningar var det också Mercedes i topp, även om Lewis Hamilton var snabbare än sin teamkollega ( 0,233 sekunder).

– Det var en riktigt bra dag, säger Lewis Hamilton.

– Vi hade inga problem alls och kunde genomföra programmet  helt enligt den plan som vi har haft. Nu är det många siffror som vi ska analysera för att förstå exakt hur däcken fungerar på den nya asfalten och se hur vi ligger till jämfört med våra konkurrenter.

Bra trend

Efter Mercedes båda bilar följde Ferraris båda förare Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen på plats tre och fyra.

– Vi hade en rätt knackig start på säsongen i år, då var det ingenting som fungerade som det skulle, säger Vettel till motorsportmagazin.

– Men efter sommarlovet är trenden att det går allt bättre och om vi fortsätter på det sättet så blir det en bra avslutning av säsongen.

Vann 2015

I Singapore för två veckor sedan körde han upp sig från sista startplats till plats fem och till loppet i Malaysia på söndag kommer Ferrari med en del nya komponenter tillbilen.

– Malaysia brukar vara en bra bana för oss, det var väldigt varmt förra året och det var en fördel för oss. Nu var vi ett par delar med oss som borde  göra oss snabbare, säger Vettel som vann det loppet.

Förra året kördes Malaysias GP under våren, i år har banan renoverats och asfalten är helt ny. Under dagens andra träningspass var det 34 grader i luften men asfalten höll en temperatur på runt 60 grader.

– Om asfalten blir varmare så kan det påverka både bilen och däcken, det finns flera variabler som kan påverka oss denhär helgen, säger Vettel som är positiv inför säsongsavslutningen:

– Jag tror alltid att det finns en chans att vinna när jag startar ett lopp. Självklart är det så att ju längre fram du står ju bättre är dina chanser. Men det är sex lopp kvar och under vart och ett av dem vi vill kunna slå alla av egen kraft. Det är ambitionen och vi tar ett race i taget.

Sauber mot Q2?

För Marcus Ericsson och Sauber handlar det om att ta minst en poäng de avslutande loppen för att kunna besegra Manor. Under det andra passet var han 16:e man (+2,505), placeringen före sin teamkollega Felipe Nasr. Saubers båda bilar var före de tuffaste konkurrenterna från Manor.

– Den första dagen har varit bta. Det har varit en vanlig fredag på så sätt att vi förberett oss för kvalet och racet, samt testat fyra olika däckalternativ, säger Ericsson.

– Vi har också fått mycket information från vår senaste aerouppdatering. Vi har inte haft några problem utan kunde köra ganska många varv. Nu måste jag sätta mig ner tillsammans med mina ingenjörer och analysera all data för att se var och hur vi kan förbättra oss.

Lördagens kval startar på den något ovanliga tiden kl 11.00

ARTIKELN HANDLAR OM