Justyna Kowalczyk förföljd av en stalker

SPORTBLADET

"Det finns ingenting jag är mer rädd för"

Skidstjärnan Justyna Kowalczyk har förföljts av en stalker.

I den polska tidningen Gazetta Wyborcza talar hon nu ut om den tuffa och osäkra tiden.

– Han väntade på mig med kniv, skriver hon.

Justyna Kowalczyk ses som en av Polens- och skididrottens främsta stjärnor.

Under karriären har hon bland annat tagit två OS-guld och senast förra året tog hon brons vid VM i Falun.

Men utanför skidspåren har hon haft problem.

I en artikeln i den polska tidningen Gazeta Wyborcza skriver skidstjärnan att hon har haft en stalker som förföljt henne under flera år.

"Han smög mot huset"

I det öppna brevet berättar hon om mannen som i förra veckan kom till hennes familjehus i Kasina Wielka, strax söder om den polska staden Krakow.

– Mannen bor på andra sidan landet men kom till Kasina Wielka då han hörde ett rykte om att jag skulle komma hem för att vara med min familj. Han sov på busshållplatsen eller i buskarna och smög sig mot huset. Han säger att han beskyddar mig från satan och att mitt liv tillhör honom, skriver hon.

Stalkern ska ha förföljt henne i många år och Kowalczyk säger att han har skrivit många starka och avskyvärda saker på Facebook, saker hon själv inte vill berätta om.

– Saker som han har skrivit till mig på Facebook är så förfärliga och vulgära att det inte ens går att publicera. Han förföljer mig kontinuerligt. Jag tvivlar på att polisens ingripanden kommer förändra någonting när han är på fri fot igen. Det finns ingenting jag är mer rädd för alla slags fanatiker, skriver Kowalczyk.

"Medaljens baksida"

Mannen som har förföljt den polska skidstjärnan greps i förra veckan utanför hennes familjehem med en kniv på sig. Att hon har blivit en offentlig och populär person tror hon är anledningen till varför många framstående idrottare förföljs.

– Det här är medaljernas baksida, skriver hon.

ARTIKELN HANDLAR OM