Wada: Ryska staten har mörkat dopning

avEmelie Fredriksson

Två veckor före OS ger Wada rekommendationen: Stäng av hela den ryska truppen.

Och rapporten som bekräftar att Rysslands regering och säkerhetstjänst beordrat och kontrollerat fusk i flera stora mästerskap kan få IOK att agera.

– IOK kommer inte tveka på att ta till tuffast möjliga sanktioner mot de individer eller organisationer som är inblandade, säger ordföranden Thomas Bach.

I dag släppte internationella antidopningsbyrån, Wada, sin rapport kring den misstänkta statssponsrade dopningen i Ryssland.

Och den kanadensiske advokaten Richard McLarens resultat pekar åt ett och samma håll:

Den ryska regeringen har utarbetat ett system för att hjälpa ryska idrottare att använda otillåtna substanser utan risk för att upptäckas.

Den ryske idrottsministern Vitalij Mutko har tidigare tillbakavisat alla anklagelser om rysk dopning, men enligt rapporten ska han både beordrat och kontrollerat fusket med hjälp av den ryska säkerhetstjänsten FSB.

580 tester

Staten ska ha varit med och mixtrat med 580 positiva test i 30 olika sporter. Bland annat ska positiva dopningsprov bytts ut mot negativa under Sotji-OS 2014. Även under London-OS 2012, friidrotts-VM i Moskva 2013 och sim-VM i Kazan 2015 ska det förekommit massdopning.

Internationella olympiska kommittén, IOK, fördömde de uppgifter som presenterades med bara två veckor kvar till OS – och IOK:s exekutivkommitté kommer att hålla en telefonkonferens under tisdagen för att diskutera eventuella påföljder.

"Rapporten visar på en chockerande attack på idrottens integritet och på de olympiska spelen som saknar motstycke. Därför kommer inte IOK att tveka på att ta till tuffast möjliga sanktioner mot de individer eller organisationer som är inblandade", säger ordföranden Thomas Bach i ett uttalande av IOK.

Bekräftade läckta uppgifter

McLaren bekräftade de uppgifter som kom i maj då den förre chefen för dopningslaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtjenkov, berättade för New York Times om hur han samarbetade med den ryska staten och bytte positiva ryska urinprov mot rena genom ett hål i väggen till laboratoriet mitt i natten.

– Laboratoriet i Sotji drev ett unikt system för att byta ut tester för att göra det möjligt för dopade ryska idrottare att tävla i vinter-OS. Jag tror inte att vi kommer se det någonsin igen, säger Richard McLaren.

Röster har höjts för att hela de ryska OS- och Paralympics-trupperna ska uteslutas från mästerskapen i Rio och efter att rapporten presenterats gick också Wada ut med den rekommendationen, skriver AP.

Den ryske presidenten Vladimir Putin kräver utförligare information och säger i en kommentar att Wadas rapport grundar sig på en enda mans slutsatser. Men han meddelar också att de inblandade som namngetts i rapporten tills vidare kommer att stängas av.

Sedan tidigare har ryska friidrottare stängts ute från OS av det internationella friidrottsförbundet, IAAF.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Wada

Dopning

Sommar-OS

Friidrott