Mer än 1 000 ryska idrottare i dopningshärva

SPORTBLADET

Mer än 1 000 idrottare har varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover.

Det framgår av den andra delen i Richard McLarens dopningsrapport.

– För att citera Magnus Uggla: Jag mår illa, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

I rapporten, beställd av antidopningsbyrån Wada, framgår en mängd detaljer kring hur Ryssland har manipulerat dopningstester. Bland annat framkom följande när den andra delen presenterades i dag:

Mer än 1 000 ryska idrottare – som har tävlat i sommar-OS, vinter-OS eller Paralympics – har varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover.

Bevis ska finnas för att tolv ryska medaljörer från OS i Sotji ska ha fått sina urinprover manipulerade.

Sättet man bytte ut urinprover i Sotji ska ha blivit rutin på Moskva-laboratoriet.

Mer än 30 sommar- och vinteridrotter, däribland fotboll, har varit inblandade i försöken att mörka positiva dopningsprover.

"Förstärker mörka bilden"

– För att citera Magnus Uggla: Jag mår illa. Jag har inte hunnit läsa den rapport som presenterades i dag som dessvärre verkar gå i linje och förstärka den mörka bilden från rapporten som lämnades över i somras, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Förra hösten fick McLaren i uppdrag av antidopningsbyrån Wada att utreda uppgifter om dopning inom rysk friidrott. I november 2015 presenterade han de första uppgifterna som ledde till att IAAF stängde av ryska friidrottare. I januari kom det fram nya uppgifter om friidrottsdopningen i Ryssland. Bland annat att personer inom IAAF tagit emot mutor för att hålla tyst om de ryska friidrottarnas positiva dopningsprov.

När första rapporten var klar i somras visade McLaren att dopningen i Ryssland var omfattande och ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Björn Eriksson:

– Det är viktigt att de internationella idrottsorganisationerna ökar sitt samarbete för att hitta fuskarna. En central del är att WADA:s oberoende och roll som utredare stärks. Idrott utan rent spel förlorar all trovärdighet.

TT