”Är inte ett vanligt svenskt landslag”

SPORTBLADET

Enligt stjärnan kommer vi att få se något annorlunda från Sverige under OS

Manaus. I U21-EM ville inte Sverige styra spelet – i OS ska Sverige styra.

Enligt Muamer Tankovic kommer vi att få se något annorlunda.

– Det kommer inte vara ett vanligt svenskt landslag som spelar fotboll, säger han.

Att OS-uttagningen var en jobbig och lång process för förbundskapten Håkan Ericson är inget nytt.

Motståndet blev också tufft med Colombia, Nigeria och Japan. Det blev inte heller enklare när två av matcherna spelas i Amazonas regnskog.

I U21-EM var direktiven att springa så mycket som möjligt. Här blir det helt annorlunda.

”Vill inte springa efter boll”

– Om du kollar på vårt landslag är det bra och bollskickliga spelare, och det är ett helt annat system. Folket kommer att få se oss spela, det kommer inte vara ett vanligt svenskt landslag. Det är inte ett landslag som bara kommer spela defensivt och vänta på lagen. Vi kommer att vara laget som vill styra matcher, vi kommer vilja ha bollinnehavet, vi vill inte springa efter boll. De ska få springa, även om vi möter Colombia som är ett bollskickligt lag, säger Muamer Tankovic.

– Det ska vi försöka bevisa. Vi är ett mer spelande lag.

Det har gått mer än två år sedan ”Mujo” debuterade för svenska A-landslaget. Efter några matcher försvann han och sedan följde en del tjafs där han bland annat ratade Håkan Ericsons U21-landslag.

Nu är situationen helt annorlunda.

– Håkan ser mig som en offensiv spelare, han ser mig som jag ser mig själv. Jag trivs bra här och hur vi spelar, hans spelsystem passar mig bra, säger han.

”Ska inte ha hybris”

Han har pratat om de där incidenterna tidigare. Han har bland annat sagt att flickvännen har fått honom att lugna ner sig.

– Jag är inte så hetsig, man ska inte ha hybris. När jag gjorde min debut för Fulham på Ord Trafford var jag helt hype, man visste inte vad man gjorde. Man satt på bussen på väg till matchen och var nervös, man satt på bussen på vägen hem och var fortfarande nervös. Det var så mycket hets då.

Han pratar om den 9 februari 2014 då han spelade från start i Premier League med Fulham borta mot Manchester United. Det blev några framträdanden i Fulham den våren, sedan lämnade han för AZ Alkmaar.

Han trivs i den holländska klubben, även om han och tränaren John van den Brom inte har samma syn på hans roll i laget.

– Jag vill ha mycket boll på fötterna, jag vill vara involverad i spelet. Jag vill inte bara springa hela tiden, då blir jag iskall. Tränaren vill ha ett spelsystem där många spelare mest springer i djupet, de ska inte vara så involverade. Där krockar vi, eftersom jag vill vara involverad i spelet, det är min starka sida. Han behöver bara två mittfältare som är involverade, resten ska egentligen bara springa.

– Men allt hänger inte bara på tränaren. Det hänger på mig också, jag måste göra det bästa ifrån mig. Men det är enklare om tränaren ger en liten push i ryggen. Å andra sidan ska inte fotboll alltid vara så enkelt. Om du frågar de stora spelarna i världen så har de inte hela heller haft det enkelt, det har varit berg och dalbanor.

Bjöd på en oväntad målgest

I AZ hade du en incident där du firade ett mål genom att sätta dig på bänken. Har du blivit lugnare med sånt målfirande?

– Haha. Alltså…det beror på vad som händer mig. Det är inte något jag planerar, det bara blir så, det kommer upp så fort. Det var med den tränaren vi har nu, han hade satt mig på bänken flera gånger. Jag hade inte varit på bänken innan han kom så det var en chock för mig. Jag var startspelare i laget, det var skriverier om mig hit och dit, så han kom dit och satte mig på plats.

Det är ingen vanlig målgest.

– Det är mycket känslor, det är mycket hets. Det handlar om att bevisa för folk, jag ska inte vara där. Hur ska jag förklara för dig?

– Jag vill bevisa för mig själv, visa för min familj, allt och alla. Jag har så mycket att visa, förstår du? Det ska inte vara som det är just nu. Just nu ser tränaren mig som en vanlig spelare, men jag är inte en vanlig spelare. Det är inte någon i AZ som har spelat i Premier League, det finns ingen i AZ som har gjort A-landslagsdebut när han var 19 år. Jag är inte vanlig spelare, jag är en bra fotbollsspelare och jag måste bevisa det.

Hur långt ska du nå?

– Jag är fortfarande ung. Mina drömmar är stora, än i dag drömmer jag om Real Madrid liksom. Jag drömmer om de stora klubbarna, de drömmarna är inte borta, de lever.

ARTIKELN HANDLAR OM