Ekholm en vinnare i OS-debuten

SPORTBLADET

”I mitt livs form på träningen”

Foto: AFP
Matilda Ekholm vände och vann i OS-debuten.

RIO DE JANEIRO. När hon äntligen fick chansen tog hon den.

Matilda Ekholm besegrade Wu Yue med 4–2 i sin efterlängtade OS-debut.

– Jag var extra nervös. Det måste jag säga.

Matilda Ekholm var kvalificerad för OS i Peking 2008 och London 2012, men stoppades då av Sveriges olympiska kommitté.

I Rio de Janeiro fick hon äntligen chansen, och debuten slutade med ett segervrål.

”I mitt livs form”

Den vänsterhänta svenskan inledde darrigt och fick stundtals dålig utdelning på sin serve, men lyckades ändå besegra Peking-födda amerikanskan Wu Yue med 9–11, 11–8, 11–8, 5–11, 11-6, 12–10.

– På träningen har jag varit i mitt livs form. Det fick jag inte ut i dag, men huvudet var fantastiskt bra. Det var därför jag vann. Jag höll fokus hela vägen, säger hon.

34-åringen från Vikingstad, som är bosatt i Wien, avgjorde matchen med en rak backhand, sträckte armarna mot skyn och hoppade av glädje.

– Det var väldigt mycket som bubblade inombords. Jag var riktigt nervös och när man slår in den sista bollen släpper allt. Det är en otroligt skön känsla.

Förstår folk hur mycket du har längtat efter den här matchen? Åtta år...

– Många tror att jag har gått och tänkt på OS i alla år, men jag tänker inte så. Jag spelar för att jag älskar pingis. Det skulle bli svårt att fortsätta om man hängde upp sig så mycket på OS.

Möter världselvan

I nästa omgång väntar sydkoreanskan Jihee Jeon, som är elva på världsrankingen.

– Hon är riktigt snabb. Jag måste försöka hitta mitt spel, men nu är premiärmatchen över. Jag är inne i det och har fått upp pulsen. Förhoppningsvis hittar jag mitt spel, säger Matilda Ekholm.

Li Fen, det andra svenskhoppet på damsidan, går in i turneringen under söndagen, då hon möter Barbora Balazova, Slovakien.

Även Pär Gerell och Kristian Karlsson spelar sina öppningsmatcher då, mot Hugo Calderano, Brasilien, respektive Jianan Wang, Kongo.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis

Li Fen

Sommar-OS