Leandersson spurtade hem Tiomila

Foto: Segrande lag Södertälje-Nykvarn OF 1, i mitten Jonas Leandersson som sprang sista streckan under orienteringstävlingen tiomila i Falun på söndagen
SPORTBLADET

Lugnets skidstadion i Falun har blivit en favoritarena för orienteraren Jonas Leandersson.

Där vann han EM-guld i 2013 och på söndagsmorgonen gjorde han comeback på Lugnet och spurtade han hem segern åt Södertälje-Nykvarn i klassiska Tiomila före IFK Göteborgs Eskil Kinneberg.

– Här trivs jag och det är nog roligare att vinna nu, med hela laget, jämfört med EM-guldet, säger Jonas Leandersson.

Detta blev ett dramatiskt Tiomila.

Södertälje-Nykvarn fanns med i tätdraget under hela natten. På den fjärde sträckan (Långa natten) förde Andreu Blanes Reig upp laget i ledningen. Det var en position som Södertälje-Nykvarn hade fram till mål, med undantag från nionde sträckan när Eric Börjeskog hade stora problem att hänga med när Haldens världslöpare Olav Lundanäs satte upp ett enormt tempo.

Men just när Haldenlöparen höll på gå loss och kunna avgöra hela tävlingen föll han och skadade axeln allvarligt och bröt.

Eric Börjeskog såg fallet och insåg att norrmannen blev allvarligt skadad:

– Först såg jag att han snabbt skulle få hjälp. Sedan tänkte jag faktiskt – yes, ett lag mindre. Halden har ju vunnit Tiomila så många gånger. Nu skulle det vara vår tur.

Trekamp på slutet

Han växlade som tvåa och skickade ut slutmannen Jonas Leandersson på sista sträckan som snabbt blev en trekamp mellan Leandersson, Thierry Gueorgiou i finska Kalevan Rasti och Eskil Kinneberg, som i fjol avgjorde Tiomila för sitt IFK Göteborg.

Jonas Leandersson hade taktiken klar: Låta Thierry Gueorgiou och Eskil Kinneberg ta initiativet i skogen för att sedan vara beredd när det var dags för avgörande.

– De var starkast där ute. Därför bestämde jag mig för att följa med och bevaka utvecklingen samtidigt som jag skulle njuta av stunden. Det är inte många gånger som man får chansen att gå ut i täten på sista sträckan och ha chans att vinna Tiomila.

En meter

Många trodde då att Jonas Leandersson litade på sin spurt.

– Det är helt fel. Minns inte när jag senast vann en spurt senast. Därför var det viktigt för mitt självförtroende att jag vann i dag, säger Jonas Leandersson, som vann med en meters marginal.

Faktum är att Jonas Leandersson var oslagbar under den sista kilometern. Det visar kommentaren av tvåan Eskil Kinneberg:

– Jag gjorde allt rätt på banans sista del, inklusive att vara först till sista kontrollen. Ändå fick jag stryk. Det visar att Jonas Leandersson var oslagbar i dag. Men nästa är, när Tiomila går i Göteborg, ska vi ta revansch.

TT