Ny pallplats för Mattias Ekström

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Behåller VM-ledningen inför hemmaracet

Foto: EKS

För sjätte tävlingshelgen i rad står Mattias Ekström på prispallen.

Och han behåller ledningen i VM när serien vänder mot Sverige.

- Jag tänker se till att det blir en tredje seger i Höljes, säger han.

Mattias Ekström har inlett VM-säsongen i rallycross starkt och efter helgen i norska Hell behåller han ledningen i mästerskapet, trots att han inte vann loppet. Efter tre segrar i rad slutade han nu trea bakom norrmannen Andreas Bakkerud och svensken Timmy Hansen.

– Vi fick till slut en liten pokal efter en mycket tuff helg och vi är väldigt nöjda med det, säger Mattias Ekström som varvar pallplatser i rallycross-VM med pallplatser i DTM.

- Vi var absolut inte de snabbaste i Hell, men vi har lärt oss hur man kämpar och jag tog 20 poäng med mig, precis lika många som Petter Solberg och Sebastien Loeb och det var det allra viktigaste för oss.

Svensk ledning

Det betyder att Ekström behåller ledningen i VM, före de tidigare rallyvärldsmästarna Solberg och Loeb.

– Jag är aldrig nöjd med en fjärde plats, men denna gången kunde vi inte göra mer än så, säger Spolberg som vunnit VM i rallycross två år i rad.

–  Helgen har utan tvivel varit den tuffaste någonsin i rallycross-VM för teamet och mig. Vi har provat absolut allt utan att riskera för mycket, för att finna mer fart, men utan att få de svaren vi sökte. Vi analyserade allt och visste hela tiden var tiondelarna försvann, men fixade inte att finna orsaken. Det är väldigt frustrerande.

Hansen på gång

Fjolårets VM-tvåa Timmy Hansen gjorde säsongens bästa resultat när han var tvåa i Norge.

– Det är fantastiskt att komma tvåa här. Vi är på väg att minska gapet till dem som är snabbare än vi. Mellan kvalen har vi tänkt och funderat – vad är det som gör att vi inte fixar de där två tiondelarna som fattas?, säger Hansen.

– Semifinalen gick bättre och mellan semi och finalen kändes det som om något hände. Jag var Andreas Bakkerud hack i häl och det kändes som om vi var lika snabba. Jakten att komma ikapp VM-ledaren har varit svår, men vi har rätt flow nu och är helt klart på gång. Trea i Lydden Hill, tvåa här i Hell, och i Höljes…. Vem vet?

Även Ekström är sugen på att vinna den svenska VM-deltävlingen som avgörs i Höjes den första helgen i juli.

– Nu kommer vi till vårt hemmalopp i Höljes som VM-ledare i båda mästerskapen och jag vill att det blir en tredje seger i rad, säger Ekström som vann i Värmland så väl 2014 som 2015.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM