Wennman: Spräcker England nollan kan det bli proppen ur

SPORTBLADET

Sportbladets Peter Wennman har följt England under hela EM.

Här svarar han på nio frågor inför åttondelsfinalen mot Island (21.00 måndag).

1. Vad har imponerat mest på dig som följeslagare av England?

– Det skulle kunna vara den goda stämningen som finns i truppen, klart högre trivselfaktor än under tidigare turneringar. Det finns sammanhållning och en slags go-for-it-känsla som jag till exempel aldrig kände i varken Sydafrika 2010 eller Brasilien 2014. Sånt är mycket värt när det handlar om spelare som kommer från en mängd olika storlag i Premier League. Kanske är det ett plus att hela fem spelare från vardera Tottenham och Liverpool är med i truppen?

2. Och tvärtom – vad har varit värt att bua åt?

– Effektiviteten, naturligtvis. Det har varit mycket engelskt bollinnehav i ett EM där de målsnåla och kontraslående ”mindre” nationerna skördat framgångar, så nu måste banne mig England börja sätta chanserna. Roy Hodgson har ju också sagt att ”en vacker dag kommer nåt lag att få betala för det här”, och jag är rädd att det kan bli Island. Spräcker de nollan kan det bli proppen ur.

3. Vad krävs av England för att besegra Island?

– Som jag sa: de måste bli effektivare. De måste visa större fantasi i ytorna nära straffområdet och göra smarta instick som kan friställa målkungar som Harry Kane och Jamie Vardy. Nån kontringsfotboll á la Vardy blir det inte tal om den här gången. Finess, helt enkelt. Jag vill också se mer av både Dele Alli och Wayne Rooney. Wayne gör förresten sin 115:e A-kamp för England, vilket gör honom till tvåa genom tiderna tillsammans med David Beckham, om vi talar om utespelare.

4. Att Roy Hodgson kan prata svenska – har det varit en fördel i arbetet med engelsmännen?

– Inte ett dugg. Roy själv tycker ju mycket om att prata svenska och skiner upp varje gång jag försöker närma mig honom, men nu har de med sig en presschef som inte litar på mig... eller rättare sagt hatar mig... och detta kontrollfreak avbryter alla samtal omedelbart. Han vet ju inte vad som sägs. Han är, om jag ska vara ärlig, en av de värsta människor jag mött under drygt 40 år i branschen. Vi talar lägervakt här.

5. Vad sker med Hodgson vid en förlust i åttondelen?

– Jag ber att få hänvisa till mina fyrbenta vänner i Drevet:

Roy kommer inte att komma till presskonferensen.

Roy kommer inte ens ut ur omklädningsrummet.

Roy kommer aldrig mer att få ett jobb på engelsk mark.

...och för att ytterligare hänvisa till Drevet:

– Om inte annat kommer vi att ta hand om resten.

6. Kunde Leicester kan alla... hur långt går England?

– De vinner mot Island. Ganska lätt, till och med. Sen beror det ju på...de är på den svårare halvan och får troligen Frankrike i Paris i kvartsfinalen. Om det nu inte blir ett kanonderby mot Irland. Men efter det är det nog stopp. Jag vågar inte tro på semifinal.

7. Blir det så att du fattar tycke och smyghåller på England på grund av all gemensam tid med laget?

– Tvärtom. Jag håller på Sverige. Däremot gillar jag entusiasmen hos de engelska kollegorna. De är så optimistiska inför varje ny turnering att det är nästan rörande. Men de brukar få åka hem med tårar i ögonen.

8. Många hotell och resor runt Frankrike – hemlängtan?

– Nja, det kan bli rätt jobbigt för en gammal man. Men jag jobbar ju i London normalt och är van vid tåg, bussar och flyg. Till finalen i alla mästerskap brukar jag emellertid ha hunnit hem och sätta mig framför tv:n. Vi får se om mönstret upprepar sig i år.

9. Till sist, vad önskar du mest av allt just nu?

– Åh, svensk färskpotatis! Och en sillbit! Och en liten rackare till det, kanske.

ARTIKELN HANDLAR OM