Paralympics i Rio 2016

Ripa: "Jag är en jävla idrottskvinna!"

Av: 

Emelie Fredriksson

SPORTBLADET

Testade kanot i fjol – kan kan längdskidåkaren ta medalj i Paralympics

Foto: BILDBYRÅN, TT

RIO DE JANEIRO. Hon tog guld i längdskidor i Sotji för 2,5 år sedan.

Efter en ny hemlig satsning har Helene Ripa nu chansen på en ny Paralympics-medalj – i kanot.

– Jag är en jävla idrottskvinna!, säger 45-åringen.

Helene Ripa vann guld i 15 kilometer klassisk stil i Sotji för 2,5 år sedan. Då hade hon bara tillhört skidlandslaget i två år.

För ett år sedan startade hon en hemlig satsning mot en ny sport – och nu har hon paddlat sig till final KL3-klassen på 200 meter i Rio. Förklaringen?

– Ja…, att jag är en jävla idrottskvinna! Jag är väldigt målmedveten och målinriktad och tycker om träna hårt. Jag tycker om att tävla väldigt mycket och har en god fysik framför allt från skidorna, säger 45-åringen.

"Ni tycker det är större"

Satsningen höll hon för sig själv för att inte skapa några förväntningar om hon skulle misslyckas, men efter vårens finalplats i VM och sedan även EM-guld är hon nu i sitt tredje Paralympics. Redan 1992 var hon med och simmade, med en femteplats som bäst.

Tre Paralympics – tre idrotter. För Ripa, som på grund av cancer amputerade benet som 14-åring, är det inga konstigheter.

– Jag tror att ni kanske tycker att det är större än jag. Jag börjar sällan med en idrott för att ta mig till Paralympics. Simningen började jag med för att jag behövde något annat fokus i livet efter cancern, skidåkningen för att det var kul och kanot började jag med för att det var ett bra komplement till skidåkningen. Det handlar ju mycket om samma muskelgrupper, säger hon.

"Mästerskapsfri säsong på skidor"

När hon insåg möjligheterna till att tävla i kanot tvekade hon inte.

– Jag kände ’varför inte?’. Det är en mästerskapsfri säsong på skidor och det är fantastiskt att kunna träna något annat för att orka hålla träningsnivån väldigt högt, säger hon.

Muskelgrupperna man använder må till stor del vara de samma. Men sprinten, snabbheten och explosiviteten som krävs i kanot skiljer sig en del mot den hyperviktiga uthålligheten i skidåkningen.

– Men uthålligheten har jag fördel av när det gäller att kunna träna hårt, säger Ripa vars styrka annars ligger i avslutningen av de 200 meter korta loppen.

Både i dagens försök och semifinal kom hon starkt på slutet.

– Jag vet att det bara är att kriga, kriga, kriga. Förhoppningsvis tröttnar de andra på slutet och jag gör inte det.

Men hon vägrar att prata om medaljer inför finalen.

– Jag tänker inte göra det. Jag vill bara göra ett ännu bättre lopp än i dag.

Finalen avgörs 14.52, svensk tid, under torsdagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Paralympics i Rio 2016

Helene Ripa

Paralympics

Simning