Federer i semifinal efter upphämtning

Foto: TT
SPORTBLADET

Efter att ha räddat tre matchbollar är Roger Federer, 34, i semifinal i Wimbledon.

Segern mot Marin Cilic var schweizarens 307:e vinst i grand slam-sammanhang – nytt rekord.

Matchen slutade 6–7 (4–7), 4–6, 6–3, 7–6 (11–9), 6–3.

Nu väntar Milos Raonic i semifinalen i jakten på den åttonde Wimbledon-triumfen.

Tredjerankade Roger Federer ställdes mot nionderankade Marin Cilic i en av kvartsfinalerna i Wimbledon. Inför matchen hade schweizaren vunnit fem av sex matcher mot sin motståndare, men onsdagens match blev en stenhård tillställning.

Kroaten Cilic ledde med 2–0 i set när Roger Federer började sin upphämtning. I fjärde set hade Cilic flera möjligheter att avgöra till 3–1 i set, men Federer visade vilken klass han håller och räddade tre matchbollar. 3–2 i set innebär att Roger Federer är i sin elfte semifinal i Wimbledon.

– Det var underbart att spela mot honom, han är en av de bästa på touren. Jag tycker synd om honom men för mig fortsätter drömmen, säger Roger Federer i C More.

Slog nya rekord

Det är också hans 307:e vinst i grand slam-sammanhang vilket gör 34-åringen till ny rekordhållare, då han slog Martina Navratilovas tidigare rekord på 306 vinster. Det är också Federers 84:e seger i Wimbledon vilket är tangerat rekord med Jimmy Connors.

Federer är också den äldste spelare att nå semfinal sedan Ken Rosewall (39 år) 1974.

– De sista tre seten jag gjorde var väldigt bra. Det var skönt att känna att jag bara blev bättre och bättre. Min rygg och mina ben var där de skulle, och jag var med mentalt. Jag är supernöjd, säger Roger Federer.

Nu väntar sjunderankade kanadensaren Milos Raonic, som slog amerikanen Sam Querrey med 3–1 i set, 6–4, 7–5, 5–7, 6–4 ,i semifinalen. Tar sig Federer till final är det hans tredje raka Wimbledon-final. Senaste segern – av totalt sju i London – kom 2012 då han besegrade Andy Murray.

– Just nu när jag står här, känner jag att det blir en väldigt tuff match. Men jag har resten av dagen och morgondagen på mig att förbereda mig, så jag ser fram mot det, säger Roger Federer.

Edberg jublade i båset

I Federers bås på centrecourten satt även Stefan Edberg som slutade som schweizarens tränare så sent som i december. Efter den fullbordade vändningen ställde sig Edberg upp och jublade.

Frågan har ställts om svensken på nytt fått coachuppdrag av Roger Federer – något som denne förnekade för ett par dagar sedan efter segern i den fjärde omgången mot Steve Johnson.

– Nej, inte alls. Vi pratade, men inte om matchen. Severin (Luthi) och Ivan (Ljubicic) är mina tränare nu. Jag pratade med dem om min match, sa han till schweiziska reportrar enligt tennis.com.

I de andra kvartsfinalerna vann Andy Murray mot Jo-Wilfried Tsonga med siffrorna 6(10)–7,1–6, 6–3,6–4,1–6, och Tomas Berdych mot Lucas Pouille med 7–6 (7–4), 6–3, 6–2.

ARTIKELN HANDLAR OM

Wimbledon

Tennis