Chefen rasande: ”Får mig att spy”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Stallchefen arg på Hamilton & Rosberg: Måste ta slut nu...

På det sista varvet krockade stallkamraterna Nico Rosberg och Lewis Hamilton. Nu säger Mercedes stallchef Toto Wolff att det kan bli teamorder för att duon inte ska ställa till med fler incidenter
Foto: REUTERS
På det sista varvet krockade stallkamraterna Nico Rosberg och Lewis Hamilton. Nu säger Mercedes stallchef Toto Wolff att det kan bli teamorder för att duon inte ska ställa till med fler incidenter

Mindre än ett varv från mål attackerade Lewis Hamilton sin teamkollega.

Det slutade återigen med en krock och därför funderar Mercedes på att införa teamorder.

– Det måste vara slut på all kontakt mellan bilarna, säger stallchefen Toto Wolff.

I 70 varv gjorde Nico Rosberg allt rätt. Han körde upp sig från plats sex till ledningen av F1-loppet i Österrike, men i det sista depåstoppet valde han den supermjuka gummiblandningen. Hans teamkollega Lewis Hamilton låg tvåa, men hade ett set av den hårdare gummiblandningen kvar och när Rosberg fick problem med bromsarna såg Hamilton sin chans.

– Han gjorde en miss in i den första kurvan, jag fick möjligheten att köra om på utsidan i kurva två, säger Hamilton.

Rosberg tryckte till Hamilton vilket resulterade i att han skadade sin egen bil, fick ett tidstillägg av domarna och slutade på plats fyra.

Nu skiljer det elva poäng mellan VM-ledande Rosberg och de två senaste årens världsmästare Hamilton och kampen mellan de båda stjärnorna blir allt tuffare – både på och utanför banan.

’Hjärndött agerande’

Detta är den tredje gången sedan Belgiens GP 2014 och Spaniens 2016 som de Mercedes bilar kolliderar och kastar bort en given dubbelseger. Det har gjort att stallets ledning ska ha ytterligare individuella samtal med förarna och överväger att införa teamorder – något som Mercedes konsekvent vägrat.

– Nicos bromsar var nästan slut, men de nya reglerna gör att vi inte får meddela föraren. Han hade ett problem med ”brake-by-wire” på rakan, men att de kör in i varandra gör mig arg. Jag vet inte vad jag ska säga, de hade kunnat bryta båda två, säger Toto Wolff till motorsporttotal och hans irritation var ännu större hos andra medier. I brittisk TV kallade han agerandet för hjärndött och till ORF säger han:

– Jag kan inte förstå vad som pågår i deras huvuden.

Han går så långt att han överväger att införa stallorder.

– Efter kollisionen i Barcelona tog jag inte lika hårt på det, då hade vi haft 30 lopp utan kontakt, jag var naiv nog att tro att de hade lärt sig läxan och att det inte skulle hända igen, säger Wolff till motorsportmagazin.

– Nu måste vi se över alla möjligheter, en är att man efter en viss del av loppet bestämmer sig för att de båda förarna håller sin plats. Det är inte populärt och det får mig att spy eftersom jag vill se dem tävla. Men när det inte är möjligt att tävla utan att köra på varandra är det den konsekvens vi måste ta.

Cheferna bestämmer

Han är tydlig med att det är cheferna som tar det beslutet, inte förarna.

– Det bestämmer kärnan i teamet och det kan gå åt vilket håll som helst, säger Toto Wolff.

– Det måste vara slut på all kontakt mellan bilarna.

Publicerad: