Bengtssons nördiga EM-uppladdning

SPORTBLADET

Grottar ner sig i statistik inför Europamästerskapet: Tittar på hur stabila de andra är

1 av 2 | Foto: Angelica Bengtsson färdiga uträkning.

Amsterdam. Den vanligaste frågan till en aktiv inför ett mästerskap är vilka förväntningar hen har på tävlingen.

Sportbladet ställde den till Angelica Bengtsson – som inte kunde svara.

Hon var nämligen tvungen att räkna på det först.

Det är sista dagen inför EM och stora delar av den svenska truppen är samlad för pressträff vid en sjö strax utanför Amsterdam. Mängder av frågor till massvis av aktiva. Och utan tvekan är den vanligaste frågan den om vilka förväntningar och förhoppningar som varje enskild idrottare har på sitt mästerskap.

Det är standardformulär 1 A och svaren är det ofta det också. Man ”ska ge allt”, ”sikta mot en final” eller i bästa fall kanske ”sikta på guld”. Men ett svar brukar det alltid bli. Därför hajade Sportbladets utsände till när stavstjärnan Angelica Bengtsson inte kunde ge något svar på den simpla frågan med motiveringen:

– Jag har inte kollat färdigt på vad jag kan förvänta mig. Jag vet var jag ligger på Europastatistiken, men sen vill jag också titta på hur stabila de andra är.

”Det tar så hårt”

Det visar sig att Angelica Bengtsson inte nöjer sig med att snabbt ögna igenom årsbästalistor och namn i startlistan. Analysen är mycket grundligare än så.

– Jag har gjort alldeles för många tävlingar där man säger att ”åh, jag siktar på medalj”, men så kommer man typ sist. Det tar så hårt när man ställer förväntningarna för högt.

Men i så fall, är det inte bättre att strunta i att kolla alls och bara hoppa?

– Nej (paus) det går inte. Jag måste kolla det här.

Och det är en hel del som ska kollas för stavstjärnan som avslöjar att hon nyttjar de två statistikkurser hon har läst på universitet.

Gör jättegenomgång

– Jag kollar först deras bästa resultat, sedan medel på deras tre bästa. Jag kollar första och tredje kvartilen och sen får de en poäng från det och så har statistiksidan all-athletics också en massa poäng på deras resultat så då får de till slut en a- och en b-poäng.

– Därefter delar jag upp dem i fem  eller sex grupper och då ser man om det är någon som verkligen är överlägsen eller om det är två i första gruppen eller kanske fem. Då kan jag i alla fall se vilken grupp jag själv hamnar i och sen försöker jag vinna den här gruppen. Sen kan jag klappa mig själv på axeln lite extra om jag hamnar i en grupp över den.

Oj, hur lång tid tar det här?

– Det tar lite tid, jag började igår (läs: måndag) och jag kan nog blir klar i dag.

Är du landslagets A Lennart Julin?

– Nej, nej. Jag kan bara siffror, jag fokuserar inte på resultat i andra grenar och så…

”Min stämmer oftast bäst”

Brukar den stämma då?

– Ja, faktiskt väldigt bra. Jämför man mina poäng med årsbästastatistiken så stämmer oftast mina poäng bäst.

Men än så länge kan du alltså inte veta vad du hoppas på?

– Nej, haha. Det är nog ganska öppet förutom att grekiskan Stefanidi borde vinna. Men jag fokuserar bara på min egen prestation och gör det bästa jag kan.

Du fokuserar bara på din egen prestation?! Det låter som du foksuerar på alla andras – i alla fall innan tävlingen?

– Haha, ja precis.

Några timmar senare kommer det ett sms från Angelica Bengtsson där hon skickar med hela den färdiga uträkningen. Egentligen vill hon inte publicera den rakt ut med rädsla för att det finns någon felkälla, men säger att om vi ser den som ett hobbyprojekt så går det bra.

Den visar mycket riktigt Ekaterini Stefanidi som favorit och med Angelica i tredje gruppen, som femma totalt.

Återstår gör nu bara att hoppas att Angelica själv kan överraska och vara bättre än sin egen förhandsprofetia.

ARTIKELN HANDLAR OM